пʼятниця, 29 жовтня 2010 01:13

Кит два дні помирав на березі

Автор: фото: REUTERS/Sergio Moraes
  Бразильські рятувальники прив’язують кита до буксирного судна у місті Бузіос
Бразильські рятувальники прив’язують кита до буксирного судна у місті Бузіос

У середу вранці на узбережжі біля бразильського курортного міста Бузіос, що за 167 км від Ріо-де-Жанейро, помер 12-метровий горбатий кит. Морський ссавець завважки 25 т із невідомих причин викинувся на суходіл у понеділок.

— Ми робили все можливе, щоб урятувати його. Не був поранений, міг вижити, якби був сильніший приплив, — говорить один із рятувальників.

Спочатку кита обливали водою, щоб не помер від зневоднення. Приїхали рятувальники. Напнули намети на березі. У вівторок надвечір з'явилася надія, що велетня вдасться врятувати, — почався приплив. Проте не настільки сильний, щоб забрати ссавця у море.

Бразильська служба порятунку відправила на місце події корабель, який перевозить нафту. Він мав відбуксирувати тварину у воду.

— Ми прив'язали кита тросами до буксирного судна, але відтягти його в море не вдалося. Заважкий, — розповідає Александр Сантос Пінера з департаменту з охорони навколишнього середовища.

Від початку року на узбережжі Бразилії загинули 90 горбатих китів. Це найпоширеніший вид цих морських ссавців у тамтешніх водах. Бразильські вчені припускають, що тваринам нема чим живитися. Також говорять про вплив глобального потепління.

Дорослі горбаті кити-самці в середньому завдовжки 14,5 м, самиці на метр коротші. Важать до 30 т, максимально — 48 т.

Зараз ви читаєте новину «Кит два дні помирав на березі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі