неділя, 29 квітня 2007 16:09

Кирила Лаврова поховали поряд із дружиною

  Большим драматичним театром ім.Товстоногова у Санкт-Петербурзі Кирило Лавров керував 18 років
Большим драматичним театром ім.Товстоногова у Санкт-Петербурзі Кирило Лавров керував 18 років

Артиста театру та кіно 82-річного Кирила Лаврова поховали учора на Богословському кладовищі в Санкт-Петербурзі поряд із дружиною, актрисою Валентиною Ніколаєвою.

Прощалися з ним у Большому драматичному театрі ім. Товстоногова. Там актор у неділю мав грати у виставі "Квартет".

Лавров не мав театральної освіти. Після школи працював токарем заводу боєприпасів, авіатехніком на Курильских островах. Захоплювався фехтуванням, мав перший юнацький розряд із гімнастики.

1950-го пішов статистом у київський театр ім. Лесі Українки. Там грав його батько Юрій Лавров.

Через рік Кирило поїхав із театром на гастролі до Москви. Гуляв біля школи-студії МХАТу. Став розглядати водостічну трубу, що хиталася на вітрі. Повз проходила студентка, актриса Валентина Ніколаєва.

— Подумала: "Ідіот", — згадувала пізніше вона. Після школи-студії МХАТу Ніколаєву направили в театр ім. Лесі Українки. — Там вже не думала, що Кирило — ідіот. За ним бігала купа дівчат. Але я відбила його в усіх.

1954-го вони одружилися. Подружжя харчувалося макаронами, бо заробляло копійки.

— У мене на рік були одні шкарпетки, — казав Лавров. — Якщо вони рвалися, дружина їх штопала.

Потім на запрошенням худрука Большого драматичного театру Костянтина Хохлова переїхали до Санкт-Петербурга. 1989-го художнім керівником театру став Лавров.

Торік у актора стався крововилив у шлунок. Його госпіталізували до пітерської Військово-медичної академії. Лавров керував театром по телефону.

— Зустрілися ми в Москві, на похороні Михайла Ульянова. Я була вражена, що Кирило Юрійович, сам ледве живий, прийшов попрощатися з другом, — розказує художній керівник московського театру "Современник" Галина Волчек, 74 роки.

Кирило Юрійович зіграв понад 60 ролей в кіно. Останньою був Понтій Пілат у серіалі "Майстер і Маргарита" Володимира Бортка.

У Лаврова лишилася донька Маша, актриса Большого драматичного театру, та син Сергій.

Зараз ви читаєте новину «Кирила Лаврова поховали поряд із дружиною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі