середа, 26 вересня 2007 17:18

Католикам роздають шматки сутан Івана Павла II

Сутани покійного Папи Римського Івана Павла II порізали на 100 тис. шматків і розсилають усім охочим. Замовлення можна зробити в Інтернеті, факсом або поштою. Разом зі шматочком сутани віруючі отримають освячену листівку з молитвою про отримання благодаті при заступництві Івана Павла ІІ.

Вікаріат — один із підрозділів управління в католицькій церкві — повідомив, що отримує тисячі заявок. За словами священиків, у першу чергу реліквію отримають тяжкохворі та ті, хто молиться за їхнє зцілення.

Така ініціатива викликала занепокоєння у вищому керівництві Ватикану. По-перше, там засуджують середньовічну практику поклоніння реліквіям. По-друге, за частини сутан Івана Павла ІІ римський вікаріат просить робити благодійні внески. А це, мовляв, нагадує заборонену торгівлю реліквіями.

Представники вікаріату говорять, що кошти їм потрібні, щоб покрити витрати, пов"язані з канонізацією Івана Павла II.

— Це не комерційна операція, — каже отець Марко Фіббі. — Ми відправлятимемо клаптики як тим, хто внесе пожертву, так і тим, хто нічого не заплатить.

Убрання покійного Папи Римського поки що не можна офіційно назвати реліквією. Нині вони — лише пам"ять про Івана Павла ІІ. Якщо його зарахують до лику святих, шматки одягу від компанії "Ґамареллі", яка шиє вбрання для пап із 1792 року, також стануть реліквіями.

Процес канонізації у католицькій церкві складається з двох етапів — зарахування до лику блаженних (беатифікація) і до лику святих (канонізація). Зазвичай її розпочинають не раніше, ніж за п"ять років після смерті. Але для Івана Павла II теперішній Папа Римський Бенедикт XVI зробив виняток. Процес беатифікації розпочали за кілька місяців після його смерті 2 квітня 2005 року.

Щоб зарахувати покійного до лику блаженних, Ватикан повинен підтвердити випадки  дивовижного зцілення після його смерті. Прихильники канонізації Івана Павла ІІ сподіваються, що шматки його сутан посприяють дивам.

Зараз ви читаєте новину «Католикам роздають шматки сутан Івана Павла II». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі