вівторок, 12 лютого 2008 16:20

Картини вартістю $160 млн вкрали серед білого дня

Картини вартістю $160 млн вкрали серед білого дня

У неділю троє озброєних чоловіків викрали з музею в Цюріху чотири картини французьких художників-імпресіоністів вартістю понад $160 млн. Швейцарська поліція назвала пограбування одним із найбільших та найзухваліших у світі за останні 20 років.

Грабіжники в масках увірвалися до музею посеред дня. Погрожуючи вогнепальною зброєю, примусили 15 відвідувачів та кількох працівників галереї лягти на підлогу. За словами свідків, зловмисники розмовляли німецькою зі слов"янським акцентом. Забравши картини з нижнього поверху музею, вони втекли на білому фургоні, який припаркували неподалік. На все пішло не більше 5 хв.

Із цюріхського зібрання зникли картини Едґара Деґа "Граф Лепік із доньками", Клода Моне "Маки на околицях Ветея", Вінсента Ван Ґоґа "Розквітла гілка каштану" та Поля Сезанна "Хлопчик у червоному жилеті".

Директор музею Лукас Ґлоор розповідає, що викрадені полотна були шедеврами цюріхської колекції Еміля Бюрле. Це один із найзавзятіших колекціонерів живопису імпресіоністів у повоєнні роки. Він помер понад півстоліття тому. Після його смерті нащадки відкрили музей Фонду Еміля Бюрле.

Фонд уже запропонував винагороду в 100 тис. швейцарських франків ($122 тис.) за інформацію про місцезнаходження картин. Директор музею не виключає, що грабіжники можуть звернутися до нього з пропозицією викупу. Однак якщо викрадення було замовним, то полотна, найімовірніше, ніколи не повернуться. Картини настільки відомі, що продати їх легально неможливо.

Днями у швейцарському містечку Пфефікон, що неподалік Цюріха, зникли два полотна іспанського живописця Пабло Пікассо. Поліція не пов"язує ці викрадення. Однак у музеях Європи посилюють охорону.

"Мадонну" да Вінчі знайшли через чотири роки

2003-го у Великій Британії з приватної колекції викрали "Мадонну" Леонардо да Вінчі, яку спеціалісти оцінили у $50 млн. 2007 року картину знайшли.
1991 року з амстердамського музею Ван Ґоґа викрали картини, загальна вартість яких перевищує $500 млн. Злочин розкрили й полотна невдовзі повернули до музею.
У США 1990 року з бостонського музею Ізабелли Стюарт Ґарднер переодягнені у поліцейських грабіжники винесли 13 полотен на суму $145 млн, серед яких були картини голландських живописців Рембрандта та Вермеєра. Жоден з експонатів досі не знайшли.

Зараз ви читаєте новину «Картини вартістю $160 млн вкрали серед білого дня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі