четвер, 24 липня 2008 17:28

Караджича здав його найближчий соратник

  1995 року генерал Ратко Младіч (ліворуч) за наказом Радована Караджича (праворуч) розстріляв 8 тисяч мусульман у боснійському місті Срєбрєніца
1995 року генерал Ратко Младіч (ліворуч) за наказом Радована Караджича (праворуч) розстріляв 8 тисяч мусульман у боснійському місті Срєбрєніца

Лідера боснійських сербів 63-річного Радована Караджича здав його найближчий соратник генерал Ратко Младіч, 65 років. Цю інформацію оприлюднили німецькі спецслужби.

Караджич і Младіч — найбільш розшукувані воєнні злочинці Сербії. Їх звинувачують у вбивстві понад 20 тис. боснійських мусульман під час війни в Боснії та Герцеговині 1992–1995 років.

Іноземні спецслужби повідомляють, що Младіч упродовж місяців вів переговори із сербськими розвідниками. Колишній генерал домовлявся щодо умов свого арешту. Інформацію про місцеперебування Караджича видав нібито за умови, що його судитимуть не в Гаазі, а в Сербії. На його арешт очікують у найближчі тижні.

Караджич жив і працював у Белграді з фальшивими документами на ім"я Драгана Дабіча. Сербський політик відростив довге сиве волосся, бороду та вуса, носив окуляри. Працював у одній із белградських приватних клінік спеціалістом із нетрадиційної медицини. Писав для журналу "Здорове життя".

— Він приніс до нас у журнал статтю про медитацію й умиротворення, — розповідає Горан Коіч, редактор "Здорового життя". — Текст мені сподобався, а доктор справляв враження глибокої, цікавої людини. Мав дещо дивний вигляд. Мені й уві сні не привиділося б, що це — Радован Караджич.

Колишнього президента боснійських сербів затримали в автобусі 21 липня. Він їхав до свого помешкання в одному з передмість Белграда.

Караджича вишлють до Гааги. Політик каже, що на суді захищатиме себе сам. Із юристами консультуватиметься по телефону.

Зараз ви читаєте новину «Караджича здав його найближчий соратник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі