середа, 13 червня 2007 17:20

Із роздарованих грошей у Савіцької почали стягувати податки

84-річну Марію Савіцьку в польському місті Лодзь знає мало не кожен із понад мільйона жителів. 13 років вона безкоштовно представляє у судах інтереси найбідніших. Удвічі довше в її власній квартирі діє телефон довіри. Тисячі самотніх матерів вона відрадила робити аборти, а потім допомогла виховати дітей. Тепер же її саму захищають від влади поляки, що мешкають за кордоном.

Два роки тому мер міста нагородив пані Савіцьку премією у 20 833 злотих (36 тис. грн). Ці гроші жінка відразу роздала бідним. Однак податкова адміністрація звинуватила пані Марію в несплаті податків на суму 4 тис. злотих. Тому заборговані гроші почали відраховувати з її допомоги по інвалідності.

Коли про це з преси дізналися поляки за кордоном, то почали перераховувати землячці гроші.

— Я прочитала газетну замітку й розлютилася на нашу кохану батьківщину, — написала в Інтернеті Анна Моравєц із Берліна.

— Хотіла би переказати цій пані трохи грошей на її діяльність, — відгукнулася Аґнєшка Моравєц із Шотландії. — Ми багато не заробляємо, але збираємо кошти серед поляків, хто скільки зможе.

Савіцька була приємно здивована, дізнавшись про реакцію земляків за кордоном. До неї навіть дзвонила полька з Бразилії. Проте адвокат сподівається, що допомога інших їй не знадобиться. Вона подала скаргу до суду.

Жінку підтримав і мер Лодзі. Він нагадав, що за певних умов податкова адміністрація може відмінити сплату. Це можливо за наявності важливих обставин. Проте податківці не проводили жодного розслідування, а відразу вирішили застосувати покарання.

— Я 13 років працювала в судах задарма. Завдяки цьому бюджет міста зекономив кілька тисяч на державних адвокатах, — казала Савіцька в суді. — Ще 400 тисяч заощадили, коли місто відмінило телефон довіри й посилало людей до мене. Незручно хвалитися своєю громадською роботою, але я хочу справедливості. Якщо борги списують гангстерам, які тікають за кордон, то здається, їх можна  списати й мені.

Суд постановив, що податкове відомство повинно переглянути своє рішення.

Зараз ви читаєте новину «Із роздарованих грошей у Савіцької почали стягувати податки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі