неділя, 20 травня 2007 17:40

Із Північної у Південну Корею вперше пустили потяг

Минулого четверга з Північної до Південної Кореї і в зворотному напрямку вирушили два пасажирські поїзди. У кожному з них було по 150 пасажирів — політики й знаменитості. Востаннє вони перетинали кордон між обома країнами понад півстоліття тому.

У переддень Нового Року 1950-го з території сучасної Півночі країни їхав поїзд, який рятував тисячі біженців від наступу комуністичних військ. Це був розпал корейської війни 1950–1953 років. Подорож утікачів закінчилася, коли американські солдати, які воювали на боці Півдня, продірявили паровий котел. Після того колію взагалі розібрали, щоб ускладнити просування комуністів.

Машиніст того потяга у четвер також був серед пасажирів.

Обидві Кореї офіційно досі знаходяться в стані війни. Сторони не підписали мирного договору. Їх розділяє демілітаризована зона — смуга землі протяжністю 240 км і завширшки 4 км, яка проходить по 38-й паралелі. Ця ділянка замінована, з обох її боків базуються майже два мільйони солдатів і важка артилерія.

Поїздка двох потягів через кордон була тестовою. Вона не означає, що тепер корейці зможуть вільно пересуватися територією обох країн. Президент Південної Кореї Но Му Хьон, 60 років, сказав, що це символічний крок на шляху до примирення і стабільності на Корейському півострові.

Про те, щоб відновити залізничне сполучення, лідери обох Корей домовилися ще 2000-го. Тестова поїздка мала відбутися торік. Проте Північна Корея в останній момент відмовилася. Цього разу президент Кім Чен Ір погодився, коли його колега з Півдня заплатив $80 млн у вигляді допомоги легкій промисловості країни. Південнокорейська сторона також відбудувала залізничну колію з обох сторін.

Зараз ви читаєте новину «Із Північної у Південну Корею вперше пустили потяг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі