неділя, 06 травня 2007 16:30

Із могили Кадара викрали його череп

Минулого тижня вандали розкопали місце поховання Яноша Кадара, останнього комуністичного лідера Угорщини.

На його могилі зняли мармурову плиту й проникли до труни. З неї зникли кілька кісток і череп. "Убивця і зрадник не може спочивати у святій землі", —  написав хтось фарбою на меморіалі поряд.

Янош Кадар був главою Комуністичної партії Угорщини 32 роки, до 1988-го. У відставку подав через слабке здоров"я. Наступного року помер. За правління Кадара, говорять його прихильники, у країні був досить високий рівень життя.

В Угорщині, порівняно з іншими країнами соціалістичного табору, не діяли суворі обмеження на подорожування. До угорців тоді приїздили численні туристи з США, Канади і країн Західної Європи.

Критики Кадара згадують, що за його правління десятки тисяч опонентів опинилися у в"язницях і навіть загинули після тортур. Янош Кадар підтримав захоплення радянськими військами Чехословаччини 1968 року.

Останнього комуністичного лідера Угорщини поховали поряд із його дружиною Марією Тамаскою. Її могилу також понівечили. З неї викрали урну з прахом покійної.

Зараз ви читаєте новину «Із могили Кадара викрали його череп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі