четвер, 18 лютого 2010 19:54

Італійці плавають вулицями в човнах
5

Затоплений до даху будинок у курортній провінції Анталья в Туреччині. Там через проливні дощі вийшла з берегів ріка Маріца
Фото: фото: REUTERS/Osman Orsal
Виїзд із села Капітан Андрєєво на півдні Болгарії. Тисячу мешканців з нього переселили у сусіднє місто Хасково
Журналістка веде репортаж із затопленого храму  Святого Миколая у турецькому місті Демре
Подружня пара гуляє площею Святого Марка у Венеції
Продукти до затоплених турецьких сіл возять на тракторах

Після січневих морозів у Туреччині почалися проливні дощі з вітром. 8 лютого затопило курортну провінцію Анталью. Ураганний вітер швидкістю до 90 км/год повалив дерева. Одна людина, віднесена хвилею в море, загинула.

— Ми просимо батьків, щоб не вели дітей до школи, — каже вчителька ліцею в місті Демре 37-річна Еріка Ніберо. — Затоплена половина автотрас. Через сходження селевих потоків обвалився міст, який з"єднує дві частини нашого міста. Планували повести ліцеїстів до храму святого Миколая, але екскурсоводи просять, щоб не приходили. Половину церкви затоплено.

Річка Маріца у провінції Едірне затопила понад 12 га на кордоні Греції, Tуреччини й Болгарії. Вода потрапила в житлові будинки й офіси. На Маріці перекинувся човен із 15 мігрантами, які пливли до Греції. Із них семеро зникли безвісти. Більш як два тижні паралізований залізничний і автомобільний рух. Болгаро-турецький кордон закритий.

Через дощ затопило турецькі футбольні поля. Усі матчі скасували.

— Набридло все, — каже гравець "Дніпра" Євген Селезньов, 24 роки. — То дощ, то вітер — просто жах. У таку погоду не те що грати, а й тренуватися неможливо.

На півдні Італії люди плавають вулицями в човнах. Селище Ефрос затопило по вінця.

— Немає електроенергії, деякі будинки зруйновані вщент, — каже жителька південноіталійського міста Майєрато Ірена Сайма, 42 роки. — Удень полилися потоки бруду. Ми сиділи в офісах, бо почався робочий тиждень. Комп"ютери і телефони ховали на шафах. Із міста евакуювали майже 200 жителів. Їх розмістили на території поліцейської школи в сусідньому містечку Вібо-Валентія. Через воду в офісах вимикалася сигналізація. Чимало техніки повиносили мародери.

Тисячі будинків підтоплені у столиці Аргентини Буенос-Айресі. Люди не ходять на роботу, у магазини, сидять без харчів.

— Уранці прокинувся, як завжди. Хотів узути капці. Опустив ноги, а вступив у воду, — розповідає аргентинець Іво Рохас, 34 роки. Він живе в підвалі власного магазину. — Вода почала швидко прибувати. До обіду затопила ліжко. Я виносив усі продукти, які зберігав у підвалі в магазині. За останні два дні жодного покупця. У мене не залишилося навіть хліба. Старші люди, які живуть по сусідству, просять, щоб приніс їм сухарів або якоїсь крупи.

На початку лютого температура в Буенос-Айресі сягала позначки +35°С.

— За один день 9 лютого похолодало до плюс 12. Зараз у нас тільки-но закінчується літо. Люди почали повертатися з новорічно-різдвяних відпусток. У магазинах ще розпродають купальники. Знайти теплі штани або куртки важко.

Київ підтопить навесні 

— В Україні накопичилося снігу в 2,5 раза більше за норму. Найбільше на півдні й у центрі. Очікуємо паводків на річках Прип"ять, Сіверський Донець, Інгулець, у Приазов"ї, — розповідає 52-річна Вікторія Бойко з Гідрометцентру. — Може підтопити верхів"я Кременчуцького, Дніпровського, Дністровського водосховищ. Є ризик, що заллє Дніпропетровськ.

До столиці повінь дійде наприкінці квітня.

— Можливі підтоплення на Бортничах, Вишеньках, Гнідинах. Може залити дачні масиви на Осокорках, Позняках, набережну на Корчуватому.

Щодо масиву Конча-Заспа не можу сказати нічого. Якщо там є забудови перед дамбою, їх може затопити. Але перевірити ситуацію неможливо. Її територія огороджена і перебуває під охороною.

У Кончі-Заспі живуть чимало політиків, письменників, бізнесменів.

Ірина РИБАКОВА

Зараз ви читаєте новину «Італійці плавають вулицями в човнах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі