вівторок, 20 березня 2007 16:49

Ірена Сендлерова врятувала від смерті 2500 дітей

Автор: фото: REUTERS/Katarina Stoltz
  Полячка Ірина Сендлерова живе у будинку для престарілих у Варшаві. Під час Другої світової війни вона працювала медсестрою та рятувала єврейських дітей від смерті
Полячка Ірина Сендлерова живе у будинку для престарілих у Варшаві. Під час Другої світової війни вона працювала медсестрою та рятувала єврейських дітей від смерті

В одному з будинків для престарілих у Варшаві живе 97-річна Ірена Сендлерова. Минулого тижня польський парламент визнав її національною героїнею. Під час Другої світової війни Ірена врятувала із Варшавського єврейського гетто близько 2500 дітей.

На початку 40-х років у польській столиці проживало 1,3 млн людей, серед них 380 тис. євреїв — найбільша община у світі після Нью-Йорка. 1940 року німці закрили усіх євреїв у стінах гетто.

Ірена Сендлерова тоді працювала в міському департаменті охорони здоров"я. Перепустка медпрацівника дозволяла їй проходити на територію гетто. Звідти вона за допомогою кількох колег виносила дітей — у медичних валізках, сумках зі слюсарськими інструментами, у коробках на візках та через підземні каналізаційні системи.

Найважче було розлучати дітей із батьками, згадує жінка.

— Чоловіки швидше погоджувалися віддати дитину, а жінки не хотіли, — розповідає Сендлерова. — Бабусі притискали малих до грудей, плакали й казали: "Нізащо не віддам свого онука". Наступного дня ми приходили до табору знову, але їх там уже не було — усіх відправили до табору смерті Треблінк.

Урятованих дітей пані Сендлерова віддавала на виховання у польські сім"ї. Там їх навчали засад католицизму, основних молитов.

Імена дітей жінка записувала на пачках з-під цигарок, папірці ховала у пляшки й закопувала. Сподівалася, що з роками діти знайдуть своїх батьків. Проте більшість із них загинули в концтаборах.

Ірена Сендлерова розуміла, що за допомогу євреям їй загрожує смертний вирок. Зрештою її заарештували і катували в гестапо. Проте жінка ні в чому не зізналася.

Одним із найвідоміших рятівників євреїв у світі вважають німецького підприємця  Оскара Шиндлера. За його допомоги вижили близько 1100 людей. Про Шиндлера написали роман, а голлівудський режисер Стівен Спілберґ зняв фільм, який отримав сім "Оскарів" та багато інших нагород. Натомість ім"я Ірени Сендлерової мало кому відоме.

Зараз ви читаєте новину «Ірена Сендлерова врятувала від смерті 2500 дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі