Ексклюзиви
вівторок, 12 січня 2016 00:35

Іран показав склади зброї

В ефірі державного іранського телебачення показали новий підземний збройний склад. У ньому зберігають високоточні керовані ракети "Імад". Вони можуть нести ядерні боєголовки.

Відеосюжет продемонстрували після активного протистояння країни із Саудівською Аравією. Недавно сунітський уряд Аравії стратив шиїтського священнослужителя шейха Німра аль-Німра. Його звинуватили в підбурюванні до заколоту й непокорі владі. Він пропагував мирну зміну влади. Під час затримання йому тричі вистрілили в ногу і не надали медичної допомоги.

У відповідь іранський уряд жорстко розкритикував дії Аравії. Шиїти в багатьох країнах світу влаштували протести. Жителі Тегерана підпалили саудівське посольство. 4 січня ­Саудівська Аравія розірвала дипломатичні відносини з Іраном. Бахрейн вчинив так само. Кувейт відкликав посла з Тегерана. Об'єднані Арабські Емірати і Судан знизили дипломатичні стосунки з Іраном до "тимчасово повірених".

Сполучені Штати підтверджують здатність іранських ракет переносити ядерні боєголовки. Вони порушують резолюцію Ради Безпеки ООН 2010 року. Через це США може посилити санкції щодо Ірану.

Раніше Тегеран обіцяв дотримуватись умов ядерної угоди. За нею, мають відмовитися від матеріалів для розробки ядерної бомби. Також угода містить інші обмеження для ядерної програми ісламської республіки.

Проте в січні іранський президент Гасан Рухані наказав міністру оборони розширити ракетну програму.

— Іранські склади такі повні, що військові не знають, де розмістити нові ракети, — каже генерал Хоссейн Салямі.

Зараз ви читаєте новину «Іран показав склади зброї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути