понеділок, 17 березня 2008 16:26

Іракці користуються водою з черв"яками

П"ять років минає з часу, коли почалася війна в Іраку. Міжнародні експерти підводять підсумки кампанії та стверджують, що життя іракців складне — в країні пошкоджені всі лінії електропередач, каналізація, зруйновані більшість доріг, шкіл і лікарень.

Після повалення режиму Саддама Хусейна та виборів нового уряду 2005-го іракці користуються електрогенераторами. 46-річний Балкіс Карім із міста Каррада розповідає, що через щоденні перебої з електрикою продукти псуються. Вже п"ять років він не може зберігати м"ясо та молоко довше кількох годин навіть у холодильнику.

Дружина Каріма каже, що боїться готувати їжу з води з-під крана.

— Якось налила воду в прозорий стакан і помітила безліч дрібних черв"яків.

В Іраку з"явився анекдот на тему нестачі електрики:

— Маленький хлопчик підходить до матері і, втираючи сльози, каже:

— Мамо, татка вбило струмом надворі!

Мати відповідає:

— Господи, невже в нас нарешті з"явився струм!

Майже на всіх вулицях Карради — сміттєзвалища, які не прибирають уже кілька років. Жителі побоюються інфекцій, влітку в селищах стоїть сморід. Ті родини, які не мають електрогенераторів, крадуть напругу в сусідів.

За словами експертів, у країні панує корупція, процвітає чорний ринок палива. Жителі багатьох міст отримують рахунки за телефон, яким не користувалися вже кілька років. Рівень освіти та медицини знизився, бо з Іраку виїхали найкращі спеціалісти.

Згідно з підрахунками Конгресу США, за п"ять років у Іраку загинули понад 96 тис. мирних жителів, 8 тис. іракських і майже 4 тис. американських військових.

Зараз ви читаєте новину «Іракці користуються водою з черв"яками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі