середа, 11 червня 2008 18:12

Індуси вимагають записати їх до нижчої касти

Представники однієї з найнижчих каст в Індії, гуджари, вимагають від урядовців записати їх до суспільної групи на рівень нижче. Ставши представниками племен, вони отримають більше соціальних пільг.

Для різних каст існує певна кількість місць у державних службах, вузах і парламенті. Залежить від чисельності спільноти. Гуджари хочуть, аби їх офіційно об"єднали з нижчою, племінною кастою, — найчисельнішою в Індії. Тоді вони отримають більше робочих вакансій і соціальних пільг.

Однак змінити касту неможливо. Людина отримує приналежність до певної спільноти за народження.

— Можна поміняти релігію, розбагатіти, але каста залежить від походження, — розповідає Прееті, менеджер із Бомбею. Жінка — представниця однієї з найвищих каст — брамінів. — Каста — це назавжди.

Втім, гуджари, яких в Індії майже мільйон, вважають, що змінити статус можна й на папері. У штаті Раджастан вони не вперше влаштовують мітинги. Протести тривають майже два тижні й поступово переростають у масові акції непокори.

Мітингувальники перекривають автостради, розбирають залізничні колії, кидають у поліцію камінням. У результаті заворушень загинули понад 30 людей, ще майже сотня поранених і ув"язнених.

— Бунт гуджарів — це ніщо порівняно з тим, що зробила б зі мною моя власна мати, якби дізналася, що хочу побратися з чоловіком іншої касти, — каже Прееті.

Зараз ви читаєте новину «Індуси вимагають записати їх до нижчої касти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі