четвер, 19 липня 2007 18:32

Індійським жінкам заборонили спалювати себе

Ще з часів Середньовіччя в Індії діє обряд "саті". Коли гине чоловік, його дружина йде на погребальне вогнище за ним.

Раніше жінки погоджувалися на такий крок, аби не дістатися ворогам. Сьогодні вони теж спалюють себе. Однак тепер через "саті" демонструють подружню вірність. Влада Індії вирішила боротися з цим звичаєм і заборонила самоспалення. Оскільки часто жінки виконують обряд не добровільно, а з примусу релігійних старшин.

Із жінкою, яка відмовилася спалити себе, в деяких селах не розмовляють до кінця її життя. Вважають, що вдови розносять хвороби та накликають смерть.

1987 року на погребальному вогнищі загинула 18-річна Руп Кануар. Дівчину насильно загнали в полум"я. А торік поліція заарештувала чотирьох братів, які кинули у вогонь свою 95-річну матір. Чоловіки заявили, що нічого не знали про заборону обряду і вважали його почесним.

Щоб захистити вдів від релігійних фанатиків, індійські урядовці відтепер судитимуть тих, хто підбурюватиме їх до самоспалення. Особливо суворо переслідуватимуть тих, хто обіцяє матеріальну підтримку родині жінки після її самогубства. За це даватимуть від 3 років позбавлення волі. Також запровадять штрафи — 50 тис. рупій (6 тис. грн).

Зараз ви читаєте новину «Індійським жінкам заборонили спалювати себе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі