вівторок, 22 травня 2007 15:55

Індійський Тадж Махал пожовтів

Знаменитий індійський мавзолей Тадж Махал із білого мармуру пожовтів через забруднене навколишнє середовище. Такий звіт минулого тижня слухали індійські парламентарі.

Тадж Махал розташований за 2 км від міста Агра, на березі річки Джамна. Його збудували у XVII ст. на замовлення імператора Шах Джахан Мугала як мавзолей для улюбленої дружини Мумтаз Махал. Матеріали привозили з усієї Індії та Азії. Будівництвом займалися 20 тис. працівників.

Про загрозу Тадж Махалу почали говорити ще 10 років тому. Тоді Верховний суд Індії наказав закрити або перемістити подалі металургійні комбінати, цегляні і склозаводи. Згодом видали заборону наближатися до пам"ятки на машинах ближче ніж на 2 км. Туристи можуть приходити пішки, приїздити на конях або електромобілях.

Проте за останні роки Агра, як і інші великі міста, почало швидко розростатися. Учені кажуть, що дрібні частки вуглекислого газу та інші викиди в атмосферу осідають на мармурових стінах Тадж Махалу. Від цього вони й жовтіють.

Відбілювати одне з найвизначніших місць Індії пропонують вологою глиною. Нею хочуть обліпити стіни. Коли глина висохне на сонці і її змиють, забруднення має відійти. На роботу та матеріал потрібно близько $230 тис. Процес займе до двох місяців.

Зараз ви читаєте новину «Індійський Тадж Махал пожовтів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі