вівторок, 18 вересня 2007 17:42

Індійська влада назвала священну книгу вигадкою

1,7 млн років тому індійський імператор Рама наказав спорудити міст між півостровом Індостан та островом Шрі-Ланка. Будувати його допомагала армія мавп. Війська Рами ним перебралися на Цейлон, щоб визволити його кохану Ситу від демона Равани, який її викрав.

Така історія записана в одній із двох священних книг індуїстів Рамаяні. Минулого тижня індійська влада заявила, що описані в Рамаяні події — не більш як вигадка. Це начебто підтвердили й співробітники Інституту археології Індії. За їхніми даними, Адамів міст — піщаний насип між Індією та Шрі-Ланкою — утворився приблизно у V чи III тисячолітті до н. е. Отже, його не міг збудувати Рама, який жив майже 2 млн років тому.

Влада заперечує історичність описаних у Рамаяні подій, щоб добитися від Верховного суду дозволу побудовати канал між Індією та Цейлоном. Завдяки йому маршрут для вантажних суден скоротиться на 36 годин.

Для цього необхідно зруйнувати Адамів міст, який індуїсти вважають своєю релігійною та історичною цінністю. Якщо влада доведе, що насправді його не будував Рама, то насип можна буде зруйнувати.

Такі твердження викликали обурення серед індуїстського населення. На знак протесту члени індуїстської націоналістичної партії організовували мітинги, блокували дороги в містах. Вимагали, щоб влада відмовилася від своїх єретичних заяв.

— Вони посміли піддати сумніву те, у що ми віримо, — говорить лідер індуїстської партії Райнатх Сінкх. — Піднімемо народ по всій країні, якщо влада негайно не визнає те, що описані в Рамаяні події відбувалися насправді.

У центральному штаті Мадхья Прадеш поліції довелося застосувати сльозогінний  газ, щоб змусити протестуючих розійтись.

Справу про достовірність описаних у Рамаяні подій розглянули у Верховному суді країни. Він дозволив будувати канал. Чи руйнуватимуть Адамів міст, поки що невідомо.

Зараз ви читаєте новину «Індійська влада назвала священну книгу вигадкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі