вівторок, 08 лютого 2011 06:30

Індійці використовують гній замість палива

Автор: фото: Reuters/Ajay Verma
  Жителька села Малойя на півночі Індії виготовляє брикети з коров’ячого гною
Жителька села Малойя на півночі Індії виготовляє брикети з коров’ячого гною

— Кожен день починається з того, що йду на пасовище збирати коров'ячі кізяки. Потім роблю з них коржі, розкладаю на сонці, щоб сохли, — розповідає Бела Маші. За місяць вона продає 200 брикетів гною. Заробляє $15–20. — Коли всохнуть, продаю оптовикам. Грошей вистачає на найнеобхідніше.

Цьогоріч в Індії люди купували більше коров'ячого гною, ніж дров.  Використовують його замість палива. Кізяки набагато дешевші.

— Спочатку важко було дихати від того диму. Малі аж кашляли. Потім звикли, — говорить батько чотирьох дітей 43-річний Аджай.

Щоби зробити брикет палива, беруть кілька кізяків великої рогатої худоби. До них додають трохи нафти й неочищеного пальмового цукру. Перемішують руками, формують круглі коржі. Розкладають на сонці. Коли підсихають, викладають у піраміди заввишки 2 м. Аби не завелися змії, навколо кожної споруди викопують неглибокий рівчак. Його наповнюють водою і гноєм.

Кілька років тому коров'ячі брикети почали використовувати в Індії як паливо під час кремації.

— Раніше брали дерево манго, щоби спалити покійника. На одного померлого йде ціле дерево. Воно обходиться у 3–4 тисячі рупій ($60–80. — "ГПУ"). А гній коштує 300–500 рупій ($6. — "ГПУ"), — розповідає Шамбху Рам. Два роки тому він для спалення померлого родича застосував  брикети. Каже, на похороні вдалося заощадити.

В Індії, де корову вважають священною твариною, близько 300 млн голів великої рогатої худоби. Одна залишає близько 8 кг гною на день. У більшості штатів країни за вбивство корови ув'язнюють.

Зараз ви читаєте новину «Індійці використовують гній замість палива». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі