Ексклюзиви
середа, 30 липня 2008 18:13

Індіанці заборонили курити на своїй території

Рада американського індіанського племені Навахо заборонила курити на території своїх резервацій у штатах Аризона, Юта та Нью-Мексико. Штраф за куріння становитиме $100–200.

Індіанці заборонятимуть курити цигарки, сигари, трубки, а також вживати жувальний тютюн. Штраф стягуватимуть лише за перші два порушення. Якщо курця затримують утретє, він муситиме працювати на громадських роботах. Виняток на території резервацій Навахо запровадять лише для ритуальних курінь. Ними індійці користуються століттями.

Плем"я Навахо є найчисленнішим індіанським народом у США і нараховує 250 тис. осіб. На територію сучасних США вони прийшли із крайньої півночі Америки в ХІ–ХІІ ст. Більшість Навахо — християни. Частина досі практикує окультизм та язичництво.

Із 1860 року індіанці живуть у так званих резерваціях — спеціально відведених для них територіях. Представники корінного американського населення неодноразово скаржилися на те, що їм віддали найгірші американські землі. З роками площі резервацій зменшуються.

Уряд США визнає право індіанських племен на самоврядування. Юридично резервації мають такі ж права, як інші американські штати: створення власного уряду, встановлення податків, регулювання будь-яких видів діяльності. Як і інші штати, індіанські резервації не мають права випускати власні гроші, вступати в офіційні відносини з іншими державами й оголошувати війну.

Зараз ви читаєте новину «Індіанці заборонили курити на своїй території». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути