четвер, 04 листопада 2010 01:15

Хмара має довжину тисячу кілометрів

Автор: фото з сайта www.5un.pp.ua
  Хмара Ранкова Глорія
Хмара Ранкова Глорія

Протягом трьох місяців щоранку над затокою Карпентарія на півночі Австралії утворюється хмара завдовжки 1 тис. км. Її називають Ранковою Глорією.

Переміщається зі швидкістю 60 км/год. Коли з'являється, здіймається сильний вітер і різко піднімається атмосферний тиск. Над землею Глорія висить на відстані 300 м. Вона могла б майже наполовину затулити московську телевежу "Останкіно".

— Хмара ніколи не випадає дощем, просто розчиняється в небі. Найкраще її спостерігати з околиці міста Бурктаун в Австралії, — говорить австралійський метеоролог Пол Віверс. — Ранкова Глорія — це метеорологічне чудо. Вона народжується над півостровом Кеп-Йорк, де стикаються два протилежні фронти океанського бризу. Попереду хмари утворюється швидкий рух повітря вгору, що закручує її в рулон. Це як смерч, лише повільний і горизонтальний.

Хмар може бути одразу кілька. Вони густі, що шкодить руху літаків.

— Природа цього унікального явища до кінця не вивчена. Деякі вчені стверджують, що це сплячі торнадо. Інші — спіральні рукави циклонів, які виникають перед грозою.

Уперше Ранкову Глорію помітили 1942 року військові Австралії.

Коли хмара з'являється, в Україні — осінь.

Зараз ви читаєте новину «Хмара має довжину тисячу кілометрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі