четвер, 07 червня 2007 19:59

Хірург перетворив праву руку на ліву

Двом кенійським хлопцям, 15-річному Оскару та 11-річному Філіппе, два роки тому відрізали статеві органи. Старійшини селища використали їх, щоб приготувати препарати для лікування СНІДу.

Тоді здоров"я дітям повернув іспанський хірург Педро Кавадас. Він відтворив пеніси з кількох фрагментів кісток та м"язових тканин і зі шкіри рук. Хлопці нормально ходять у туалет і навіть зможуть мати статеве життя, запевняє хірург.

У кінці квітня Кавадас провів іще одну унікальну операцію — перетворив праву руку на ліву. Його пацієнтом став 63-річний земляк. Понад 40 років тому йому ампутували кисть лівої руки. З того часу він користувався лише правою. Однак у 2004-му після серцевого нападу в чоловіка паралізувало всю праву частину тіла. Відтоді він залишився наче без рук.

Кавадас спочатку перемістив великий палець руки на протилежну сторону долоні, біля мізинця. Тоді цілу кисть переніс із правої руки на ліву, ампутовану, кінцівку. Зараз чоловік уже досить добре справляється новою рукою. Звісно, ідеально вона не працюватиме. Однак незабаром пацієнта уже випишуть із лікарні.

Торік іспанський хірург уперше провів операцію з пересадки обох рук. Оскільки нові кінцівки до того належали іншій людині, потрібно було більше часу, щоб вони прижилися. У випадку 63-річного пацієнта пересаджена рука є частиною "рідного" організму. Тому післяопераційний процес буде значно коротшим — близько двох місяців.

Зараз ви читаєте новину «Хірург перетворив праву руку на ліву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі