понеділок, 11 лютого 2008 18:24

Ґюнтер фон Хаґенс продаватиме людські тіла

  Тіло небіжчика зберігається, коли жири й воду в ньому замінюють пластиком
Тіло небіжчика зберігається, коли жири й воду в ньому замінюють пластиком

Німецький професор Ґюнтер фон Хаґенс, 63 роки, прославився завдяки тому, що винайшов новий метод збереження трупів — пластинацію. Він дістає з тіла покійника всю воду й жири і замінює їх на спеціальні смоли і пластик. Після такої обробки тканини і м"язи не розкладаються, не пахнуть і навіть не змінюють свою структуру.

Із різних частин плоті фон Хаґенс, наче скульптор, створював моделі людей у різних позах — гравець у шахи, вагітна жінка, вершник на коні, хлопець, який катається на скейтборді. Усе це можна було побачити на виставках під назвою "Світ тіла". За останні 10 років експозицію Хаґенса відвідали близько 25 млн людей у країнах Азії, Європи та Північної Америки.

Професор продавав по 12 тис. євро вертикальні зрізи трупів навчальним закладам, де їх використовували як наглядний матеріал для студентів. Тепер він вирішив збувати трупи всім охочим. Спеціально для цього в його "Пластинаріумі" в місті Губені на німецько-польському кордоні нарізатимуть невеликі шматки людської плоті й пакуватимуть у скляні пластини. Колекція з 16 частин — голови, шиї, тулуба та кінцівок — коштуватиме 1600 євро. Їх можна буде придбати і вроздріб — по 250 євро за кожну.

— Ми можемо за короткий час виготовити багато високоякісного товару, — говорить асистентка Хаґенса Надін Діверсі. — Уже за три-чотири місяці кожен зможе придбати пластинки з людської плоті через Інтернет або в нашому "Пластинаріумі". Товар доступний за ціною.

За рік на підприємстві Ґюнтера Хаґенса планують робити близько 150 тис. пластинок із трупів людей. Крім того, професор збирається випускати пластинки з померлих домашніх тварин і продавати колишнім господарям. Він пропонує використовувати їх, наприклад, як оригінальні підставки під бокали.

Проте для продажу Хаґенс зможе використати лише незначну частину трупів, що до нього потрапляють. Більшість тіл він отримує за заповітами, за умови, що їх використають у цілях наукового прогресу. Окрім того, йому передають тіла страчених в"язнів. Деяких небіжчиків Хаґенс купує.

Зараз ви читаєте новину «Ґюнтер фон Хаґенс продаватиме людські тіла ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі