середа, 28 березня 2007 16:51

Грузія судитиметься з Росією через депортованих людей

Позов проти Росії подала до Європейського суду з прав людини в Страсбурзі Грузія. Причиною стала депортація 5 тис. грузинських громадян із території РФ наприкінці минулого року.

У жовтні 2006-го у відповідь на арешт двох своїх офіцерів, звинувачених у шпіонажі, російська сторона почала масово відправляти грузинів-нелегалів додому.

Комітет Грузії у справах людини підготував документ на 200 сторінок та відеозаписи на 30 год. На них депортовані розповідають про жорстоке ставлення російських міграційних служб.

Серед матеріалів є копії документів грузинів, які перебували в РФ законно, та свідчення про відмову надати першу медичну допомогу затриманим.

Міністерство закордонних справ Росії опротестувало дії Грузії. Глава департаменту Сергій Лавров, 57 років, каже, що від депортації постраждали лише нелегали. За його словами, у РФ перебуває не менш як 300 тис. грузинів, а міграційного законодавства дотримується тільки 4500.

Однак відомо, що в жовтні постраждали не лише нелегали. Так, мер Москви, 70-річний Юрій Лужков, особисто наказав закрити ресторан "Генацвале" в центрі міста. У діяльності закладу нібито були грубі порушення. Через півтора місяця ресторан знову почав працювати.

За власною ініціативою вчителів у деяких школах грузинських дітей не допустили до занять. Російського письменника Бориса Акуніна неочікувано запросили на допит до Генеральної прокуратури. За походженням Акунін — грузин. Його справжнє прізвище — Чхартішвілі.

Раніше передбачалося, що комітет у справах людини подасть позов від імені депортованих. Виявилося, що він має державний, а не персональний характер — Грузія судитиметься з Росією.

Зараз ви читаєте новину «Грузія судитиметься з Росією через депортованих людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі