пʼятниця, 08 серпня 2008 18:10

Грузія розраховує перемогти за три дні

— Збройні сили Грузії сьогодні можна вважати найбільш боєздатними в регіоні. Із військової точки зору в нинішньому конфлікті успіх однозначно має бути на боці грузин. Тбілісі заявляє про створення за останні три роки сучасної, добре оснащеної армії. Однак моральний її стан покажуть нинішні бойові дії, — каже Дмитро Тимчук, 36 років, експерт Центру політичного аналізу "Стратагема".

У липні 2004-го грузинська армія провалила наступ на Цхінвалі саме через низький морально-психологічний стан. Нині Тбілісі сподівається: ситуація докорінно змінилася.

Зрозуміло, що Південній Осетії варто розраховувати лише на допомогу Росії. Водночас, Тбілісі вочевидь планує завершити операцію і взяти автономію під свій контроль до того, як розпочнеться втручання ззовні.

Росія ініціювала розгляд проблеми в Раді Безпеки ООН. Як видно з досвіду, Організація Об"єднаних Націй "розкачуватиметься" з тиждень, щонайменше — три дні.

За рішучих дій Грузії, її армія здатна нейтралізувати за цей час противника. На що, найвірогідніше, Тбілісі й розраховує. Далі можуть розпочатися партизанські дії на осетинській території.

У Південній Осетії — три тисячі вояків

Сухопутна армія Грузії складається з шести регулярних бригад: чотири піхотні, артилерійська та спеціального призначення. Піхотна бригада (3300 вояків) — це три піхотні, бронетанковий (механізований) і артилерійський батальйони, роти зв"язку, тилу і саперна. В артилерійську бригаду зведена вся довгоствольна, самохідна та реактивна артилерія (зокрема системи "Град" радянського виробництва — нащадки легендарних "катюш"). Грузія має майже 250 танків — переважно радянські Т-72, а також Т-55.
Військово-повітряні сили складаються з шести ескадрилей: дві транспортні (радянські та американські гелікоптери), дві ударні (літаки Су-25 і вертольоти Мі-8, Мі-17, Мі-24), одна навчальна та одна ескадрилья безпілотних літаків-розвідників.
Військово-морський флот має два ракетні катери (радянський і французький), сторожові та десантні.
Збройні сили Грузії формуються з контрактників (солдати й офіцери отримують від $500 до 1 тис.). Загальна чисельність — понад 30 тис. військовослужбовців. Обов"язковий призов скасовано. У поліції служить майже 15 тис. чоловік. Міноборони країни стверджує, що підготовлено до 65 тис. резервістів. Загальний мобілізаційний ресурс Грузії оцінюють у 100 тис. осіб.
Збройні формування невизнаної республіки Південна Осетія — приблизно 3 тис. чоловік, 87 танків (переважно — Т-72), майже 170 бронемашин, 23 установки "Град". За словами експертів, мобілізаційний ресурс практично нульовий. Адже після видачі усім охочим південноосетинцям російських паспортів, розпочалася їхня масова міграція до РФ. Потужним резервом можуть бути лише добровольці з Росії. Подібна ситуація в іншій невизнаній республіці — Абхазії: діюча армія — 4,5 тис. вояків, а у разі війни може бути мобілізовано майже 10 тис.

Зараз ви читаєте новину «Грузія розраховує перемогти за три дні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі