понеділок, 05 листопада 2007 16:12

Грузинська опозиція вимагає відставки президента Саакашвілі

Автор: фото: REUTERS/David Mdzinarishvili
  Минулої п’ятниці перед приміщенням парламенту в Тбілісі відбулася найбільша акція протесту з часів мирної революції чотири роки тому. Опозиціонери мали стрічки з написами ”Я не боюсь”
Минулої п’ятниці перед приміщенням парламенту в Тбілісі відбулася найбільша акція протесту з часів мирної революції чотири роки тому. Опозиціонери мали стрічки з написами ”Я не боюсь”

Минулої п"ятниці у столиці Грузії Тбілісі опозиційні сили розпочали акцію протесту. У ній взяли участь майже 100 тис. осіб.

Опозиціонери вимагають відставки президента Михаїла Саакашвілі, 39 років, і звільнення політичних в"язнів. Також виступають за відміну парламентом змін до Конституції, згідно з якими президентські та парламентські вибори будуть проведені в один день восени 2008-го.

Поправки до Конституції прийняли на початку року за ініціативи Михаїла Саакашвілі. Вони призвели до того, що термін повноважень нинішнього парламенту продовжиться на півроку, а перебування Саакашвілі на посту президента скоротиться на такий самий період.

Глава держави аргументував свою ініціативу тим, що витрачається багато коштів на проведення виборів. Якщо ж вони проходитимуть в один день, видатки значно зменшаться.

Опозиція переконана, що президент хоче завдяки своїм високим рейтингам вдруге провести до парламенту партію "Національний рух". Нині її представники мають абсолютну більшість. У такому випадку будь-які законодавчі ініціативи Саакашвілі затверджуються парламентом.

У неділю президент виступив на телебаченні та висловив упевненість у тому, що його переоберуть вдруге. А за організацією акцій протесту в Тбілісі, за словами  Саакашвілі, стоять російські політичні сили та олігархи.

— Зважайте на те, що ці події в Грузії відбуваються перед виборами у Росії. Їх мета — влаштувати в країні безлад, — сказав Саакашвілі. — Ясно, як день, що Росія це використає у своїх цілях.

Зараз ви читаєте новину «Грузинська опозиція вимагає відставки президента Саакашвілі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі