пʼятниця, 27 серпня 2021 06:25

Гризуни з'їдають газони

Жителі закритого поселення Нордельта біля аргентинської столиці Буенос-Айреса скаржаться на нашестя капібар. Гігантські гризуни нищать газони, кусають собак. Через них сталося кілька аварій.

Капібара — напівводна травоїдна тварина. Найбільша за розміром серед гризунів. Завдовжки до 1,35 м і заввишки до 60 см. Важить близько 65 кг. Вони від природи товариські й живуть групами від 10 до 20 особин. Нордельта збудована на берегах Парани. Це друга за значимістю річка в Південній Америці після Амазонки. Тут немає природних хижаків — анаконд, алігаторів чи ягуарів. Пік розмноження капібар припадає на жовтень, але турбувати людей почали зараз.

Дехто відстрілює їх із рушниць, хоча це заборонено.

— Не можна називати нашестя великих гризунів вторгненням. Навпаки, це люди влізли в їхню екосистему. Забудовники за підтримки влади руйнують довкілля, щоб продати клієнтам мрію про життя в дикій природі. Покупці хочуть красивого виду за вікном, але без комарів, змій чи капібар. Вважають, що за такої ціни котеджів мають право вбивати тварин, — каже еколог Енріке Віал. 10 років він вимагає прийняти закон про захист водно-болотних угідь від забудови.

Урядовці збираються відловити й перевезти гризунів. Екологи пояснюють, що це не допоможе. Тварин багато й вони швидко розмножуються.

Зараз ви читаєте новину «Гризуни з'їдають газони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі