понеділок, 27 серпня 2007 17:11

Грецькі ліси підпалюють заради землі

Грецію вдруге за літо охопили пожежі. Наприкінці липня протягом двох тижнів горіла центральна частина країни. А 24 серпня на півдні зафіксували 170 великих загорань. Палають ліси довкола грецької столиці Афін. Однак цього разу причиною вогню є не тільки спека, а й люди.

В Афінах та інших великих містах Греції дуже дорога земля. Уся вона фактично вже забудована. Деякі будівельні компанії давно пропонують освоювати ліси. Однак, за грецькими законами, вирубувати насадження не можна. Тому їх підпалюють, щоб потім спробувати отримати звільнені території.

Державне телебачення Греції в неділю зранку показало любительське відео, на якому підпалювачі влаштовують лісову пожежу на горі Ґімет поблизу столиці. Двоє чоловіків видираються на гору, а потім там з"являється дим. Вони йдуть, однак один із них повертається до місця пожежі, й дим стає сильнішим. Вогонь після підпалу вдалося зупинити лише за 10 м від житлових будинків у передмісті Афін. Запис вивчає поліція.

На півострові Пелопоннес ситуація ще складніша. Полум"я загрожує античному місту Олімпія, де проходили перші Олімпійські ігри. Жителів навколишніх селищ евакуюють, але повільно. По допомогу вони звертаються на радіо й телебачення.

— Я чую, як полум"я реве за моїми дверима. Ніде немає води. Немає допомоги. Ми самі, — розповідала жінка з невеликого південного містечка Адрітсаїна, яка додзвонилася на місцеве радіо.

У вогні загинула вже 61 особа. Уряд прем"єр-міністра Костаса Караманліса критикують за неспроможність впоратися з пожежами.

Зараз ви читаєте новину «Грецькі ліси підпалюють заради землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі