четвер, 25 грудня 2008 19:10

Глухонімий Володимир Ярець побував у 70 країнах

Автор: фото: REUTERS/Rina Ota
  21 грудня 2008 року білорус Володимир Ярець відвідав Сінгапур
21 грудня 2008 року білорус Володимир Ярець відвідав Сінгапур

Глухонімий білорус 67-річний Володимир Ярець нині подорожує на мотоциклі Сінгапуром. За життя чоловік побував у 70 країнах. Хоче відвідати всі, що залишилися поза його увагою. Таким чином він стане першим водієм, позбавленим слуху та мови, який об"їхав світ.

Із місцевими у країнах спілкується мовами жестів або через письмо. У нього є зошит, де розписалися тисячі таких людей.

У подорож Ярець вирушив 27 травня 2000 року. Спочатку їхав на старій "Яві". Однак коли мандрував США, потрапив в аварію у штаті Іллінойс. Мотоцикл перетворився на брухт. Ярця забрали до шпиталю. У нього був перелом тазу та ніг. Чоловік не мав страховки. За нього заплатили білоруські друзі, знайомі, з якими потоваришував під час подорожей, та пересічні американці, що дізналися про мандрівника з газет. Згодом чиказька фірма, що торгує автівками, подарувала Ярцю мотоцикл "БМВ-650" за $7 тис.

Гроші на подорож білорус заробляє виставками. У подорожі бере фото, газетні матеріали про себе, карти та сувеніри із місць, де побував. Люди охоче дають гроші, щоб долучитися до вражень, отриманих у мандрівках.

Ярець стверджує: подорожувати самому цілком безпечно. Згадує, однак, декілька неприємних випадків. Якось під Магаданом на нього напав вовк. А в Марокко чоловіка двічі грабували.

Білорус збирається повернутися на батьківщину за три-чотири роки. Чим займатиметься, поки що не знає. До подорожі він працював слюсарем та ремонтував мотоцикли. Глухий від народження, став першим у СРСР інвалідом по слуху, який отримав водійські права. Ярець заявляє, що водіння та подорожі — це його пристрасть. Вони ніколи не дозволяли йому почуватися калікою.

Зараз ви читаєте новину «Глухонімий Володимир Ярець побував у 70 країнах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі