понеділок, 12 травня 2008 17:48

Глобальне потепління дасть Гренландії незалежність

У листопаді на одному з найбільших островів світу — Гренландії — відбудеться референдум щодо розширення автономії та можливого прийняття незалежності.

Острів є автономною територією Датського королівства. З 1978-го самостійно проводить внутрішню політику.

Кілька тижнів тому уряди Данії та Гренландії підписали план дій, згідно з яким в обмін на незалежність Гренландія віддаватиме Данії значну частину від видобутку мінералів та нафти на острові. Нині корисні копалини заморожені під льодовиками. Доступними вони  стануть після танення льодовиків.

За підрахунками експертів, деякі ділянки землі звільняться від багатометрових нашарувань льоду 2050 року. З 2005-го Гренландія втрачає майже 230 кубічних кілометрів льоду щороку.

Нині острів з населенням 57 тис. людей повністю залежить від субсидій із Данії, розмір яких сягає 400 млн євро на рік. Усі товари до Гренландії — від туалетного паперу до алкогольних напоїв — завозять із Данії. Корінне населення, більшість якого ескімоси, займається мисливством та риболовлею. Вони заробляють браконьєрством, знищуючи морських котиків, тюленів та білих ведмедів.

Перед країною, яка може прийняти незалежність і втратити фінансову підтримку Данії, постають соціальні проблеми. У Гренландії високий рівень самогубств. Люди не мають вибору місця роботи, їм ніде відпочивати та розважатися. Майже рік на острові мороз. Лише в липні-серпні на півдні Гренландії до +10°С. За останні кілька років на острові збільшилася кількість ВІЛ-інфікованих.

Зараз ви читаєте новину «Глобальне потепління дасть Гренландії незалежність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі