вівторок, 30 квітня 2013 06:00

Генетично модифіковані вівці допоможуть лікувати діабет

В Уругваї виростили генетично модифікованих овець, які світяться під ультрафіолетовим випромінюванням. Для цього латиноамериканські науковці прищепили їм ген медузи. Експерименти потрібні, щоб вивести тварин, які вироблятимуть корисні для лікування людей речовини.

У всьому іншому ці тварини нічим не відрізняються від собі подібних, яких не торкнулася генна інженерія, каже Альєхо Менхака, директор Інституту Пастера у столиці Монтевідео.

— Це дуже ефективна технологія. Усі народжені торік у жовтні вівці виросли здоровими. Тепер зможемо працювати над іншим геном, що нам значно цікавіший, аби виробляти специфічні білки.

Науковці хочуть навчитися вживляти тваринам гени, що відповідають за виробництво тих білків, яких бракує людині під час хвороб. Якщо прищепити вівці при народженні ген, відповідальний за виробництво інсулінового білка, потім з її молока можна отримувати потрібний діабетикам інсулін. При цьому технологія його виробництва буде значно простішою, ніж будь-яка з нинішніх, пояснює Менхака.

Раніше в Аргентині вивели корів, а в Бразилії — кіз, молоко яких містить людські білки.

— Овець у Латинській Америці ще ніхто трансгенно не модифікував. Наш успіх виводить Уругвай на найвищий світовий рівень, — каже вчений.

Зараз ви читаєте новину «Генетично модифіковані вівці допоможуть лікувати діабет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі