середа, 11 квітня 2007 18:57

Гарі МакКіннон підібрав паролі до 97 найсекретніших комп"ютерів

Автор: фото: REUTERS/Kieran Doherty
  Британський програміст ґарі МакКіннон виходить із зали суду в Лондоні. За злом паролів секретних комп’ютерів США йому загрожує 70 років в’язниці
Британський програміст ґарі МакКіннон виходить із зали суду в Лондоні. За злом паролів секретних комп’ютерів США йому загрожує 70 років в’язниці

41-річного британського системного адміністратора Гарі МакКіннона в Інтернеті знають за прізвиськом Соло. Він вважає себе посереднім спеціалістом із комп"ютерної техніки. Однак департамент оборони Сполучених Штатів із ним не погоджується. Представники організації звинувачують програміста у найбільшому зломі комп"ютерної системи американських збройних сил усіх часів.

У 2001 та 2002 роках МакКіннон підібрав паролі до 97 комп"ютерів підрозділів НАСА, Пентагону, флоту та повітряних сил США. Збиток від його діяльності оцінили у $700 тис.

Заарештували Соло у Великій Британії. Весь час він жив разом зі своєю дівчиною в будинку її тітки у Лондоні. Працював на комп"ютері у своїй кімнаті.

— Зрештою, я став необережним. Деяким офіцерам навіть повідомлення надсилав, мовляв, ваша система безпеки — пуста балаканина, — розповідає ґарі. — Один Бог знає, як я здогадався використати свою справжню поштову скриньку. За нею мене й знайшли.

Програміста засудили до трьох років громадських робіт. Проте незадовго до закінчення вироку США та Велика Британія підписали договір про видачу злочинців. Тепер МакКіннона мають повторно судити за місцем скоєння злочину, тобто у Вашингтоні.

У лютому 2007-го адвокати ґарі опротестували рішення про його екстрадицію. 3 квітня суд відхилив апеляцію. Тепер у хакера є лише два тижні на оскарження. Інакше його відправлять до США. Там його дії вважають за військовий злочин. МакКіннону загрожує 70 років позбавлення волі у в"язниці Гуантанамо. Туди саджають найнебезпечніших злочинців.

Хакер запевняє, що не намагався зашкодити військовим США. Каже, що не планував продавати інформацію. Просто хотів дізнатися новинки про НЛО і технології вічного двигуна. МакКіннон розповідає, що йому таки вдалося побачити знімки об"єктів неземного походження. Однак скопіювати їх він не встиг.

До електронної системи безпеки американської армії програміст ставиться скептично.

— На деяких комп"ютерах у суперсекретних установах як пароль використовують слово "пароль", — сміється він.

МакКіннон погоджується здатися США. Просить лише не засилати його до Гуантанамо та судити в цивільному, а не військовому суді.

Народився ґарі у Глазго. Його батько працював лісником. Мати розлучилася з ним, коли синові було шість років. Оселилася у Лондоні. Захоплюватися комп"ютерами хлопець почав у 15 років після перегляду "Зоряних воєн". Один із героїв стрічки був хакером. Тоді Гарі подумав, що теж зможе робити, як він.

— Насправді це було, наче класна гра. Про наслідки я не замислювався, — зітхає чоловік.

Зараз ви читаєте новину «Гарі МакКіннон підібрав паролі до 97 найсекретніших комп"ютерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі