вівторок, 17 серпня 2010 07:02

Франція виселяє циганські табори

Автор: фото з сайта tsn.ua
  Французькі поліцейські відтискають щитами іммігранта з Румунії на центральній площі міста Англет
Французькі поліцейські відтискають щитами іммігранта з Румунії на центральній площі міста Англет

Понад 700 циган депортували із Франції впродовж останнього тижня. Президент країни Ніколя Саркозі наказав у першу чергу виселити 40 таборів іммігрантів із Болгарії та Румунії. Розпорядження віддав у відповідь на заколот в місті Англет, на півдні Франції.

19 липня румунські переселенці, які живуть у Англеті, із місцевими напали на поліцейський відділок. 50 людей із сокирами та арматурою повалили кілька дерев, пограбували пекарню. Під час нападу спалили три поліцейські машини. Жителі вийшли на вулиці, після того як правоохоронці застрелили місцевого 22-річного Луїджі Дуквенета. Він утікав від жандармів. Його підозрювали в пограбуванні казино.

— Рішення про масове переселення румунів і болгар порушує права людини, — каже Магда Матаче, голова центру соціальних досліджень у Румунії. — Французький уряд мав би окремо розглянути справу кожного іммігранта.

15 серпня вихідці з Румунії об"єдналися з іншими представниками національних меншин та заблокували шосе в передмісті Бордо та міст через річку Гаронне в південно-західній частині Франції. Влада заборонила ромам з Англет отаборитися неподалік міста Бордо.

— Після двох попереджень від жандармів ми все ж зняли блокаду дороги, — говорить президент асоціації іммігрантів Джеймс Дюбо. — Боялися, що вони застосують сльозогінний газ.

За три наступні місяці французький уряд планує депортувати 300 циганських таборів. Члени комітету ООН не схвалюють такого рішення.

У Франції живуть близько 15 тис. ромів зі Східної Європи.

Зараз ви читаєте новину «Франція виселяє циганські табори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі