середа, 28 лютого 2007 16:17

Естонський парламент обиратимуть через Інтернет

Парламентські вибори в Естонії призначені на 4 березня. У неділю ця країні стане першою в світі, жителі якої голосуватимуть за депутатів через Інтернет. Тестування системи  завершили тиждень тому. Під час експерименту виборці серед десяти тварин-кандидатів в он-лайн режимі обирали "царя природи".

— Складно сказати, скільки жителів так проголосує, — каже член виборчої комісії Арне Койтмае. — У тестуванні брали участь 3925 осіб.

Віддати свій голос можна буде за допомогою електронного посвідчення особи. Він має спеціальний чип. Такі документи в Естонії впровадили ще 2002 року.

Для реєстрації свого голосу на виборах громадянин має вставити картку в пристрій зчитування, приєднаний до комп"ютера. Потім зайти на сайт голосування та обрати відповідного кандидата.

Зараз Естонія є однією з найбідніших країн—членів ЄС. Водночас Інтернетом там користуються більше, ніж у Франції чи Італії. Уже кілька років доступ до мережі в країні визнано правом кожного громадянина таким самим, як право на працю чи відпочинок.

Електронне голосування вперше використали 2005 року на місцевих виборах в одному з повітів. Тоді новою можливістю скористалися 10 тис. осіб.

9 жовтня в Естонії обрали нового президента. 52-річний Тоомас Хендрік Ільвес став першим главою держави, який зовсім не знає російської. Він жив у США і рідною вважає англійську. Державною естонською говорить із помилками.

Зараз ви читаєте новину «Естонський парламент обиратимуть через Інтернет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі