четвер, 25 жовтня 2007 18:33

ЄС запровадить єдину робочу візу

На саміті 27 країн — членів ЄС у грудні цього року розглянуть законопроект про "синю карту" — єдину робочу візу. Вона дозволить іммігрантам отримати рівні з корінними жителями права та соціальне забезпечення, включно з пенсією, житлом та медичним страхуванням.

Щоб отримати "синю карту", претенденти повинні будуть пред"явити річний контракт на роботу. Роботодавець має гарантувати зарплату на рівні не менш як три чверті прожиткового мінімуму країни, в якій мігрант планує оселитися. Після двох років роботи за першим контрактом можна буде працювати в будь-якій країні ЄС.

"Синя карта" потрібна європейцям, щоб переманити кваліфіковані робочі кадри. За статистикою, до Європи потрапляє близько 85% світового потоку некваліфікованих мігрантів і лише 5% кваліфікованих. Тоді як до США їдуть 55% освічених працівників та лише 5% чорноробів.

— Дуже скоро в Європі не вистачатиме робочої сили, особливо в деяких секторах, — говорив у вівторок на засіданні в Страсбурзі президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозо. — Нині більшість кваліфікованих мігрантів потрапляє до Канади, США та Австралії. Чому? Бо в Європі існують 27 різних складних процедур працевлаштування. Якщо ми хочемо підняти економіку й отримати робочу силу, маємо діяти спільно.

В Європейській комісії вже давно обговорювали проект запровадження "синьої карти", яка допоможе за рахунок іммігрантів подолати нестачу інженерів, лікарів та спеціалістів з інформаційних технологій. Поки що проти єдиної робочої візи виступила лише Британія. Із нововведенням можуть не погодитися Ірландія та Австрія. Рішення про впровадження цієї карти ухвалюватимуть більшістю голосів.

Зараз ви читаєте новину «ЄС запровадить єдину робочу візу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі