вівторок, 26 жовтня 2010 03:00

Епідемія холери почалася через брак туалетів

Через першу за 50 років епідемію холери на Гаїті вже померли понад 250 людей. Хвороба спалахнула в долині річки Артібоніт. У січні цей регіон найменше постраждав від землетрусу. Ще понад 2 тис. гаїтян лежать у лікарнях.

Минулого тижня холера перекинулася на столицю Гаїті Порт-о-Пренс, що за 30 км від найураженіших епідемією територій.

Хвороба швидко поширюється через питну воду та продукти сільського господарства. Інфіковані скаржаться на кишкові розлади, високу температуру та нудоту. Смерть наступає, коли організм зневоднюється. Тіло може втрачати до 10 літрів води на день.

— За останню ніч мене рвало чотири рази, — говорить 70-річний Белісмен Жан Баптіст. — В одного чоловіка за кілька годин померли троє родичів.

Лікарні міста Сан-Марк переповнені. Багато пацієнтів перевезли до клінік у сусідні міста. Сотні хворих госпіталю "Сант-Ніколас" на простирадлах поклали просто на парковці.

— Люди в наметових поселеннях у передмістях Сан-Марк вмирають від спраги, — розповідає медичний працівник Девід Дарґ. — Коли ми проїжджали тими районами, місцеві жителі вишикувалися вздовж вулиць і просили в нас чисту воду. Із тамтешньої річки тепер її брати не можна.

— Не можу побачити свою дружину, — каже Елінет Транкіл. — Поліція заблокувала вхід до лікарні. Десятки людей очікують своїх рідних біля воріт закладу.

Через землетрус на початку року загинули 250 тис. гаїтян. Півтора мільйона залишилися без житла. Більшість досі мешкають у тимчасових хатинах. У наметових містечках погані санітарні умови, немає туалетів. Лікарі кажуть, що епідемія спалахнула саме через це. В одному грамі фекалій може міститися до мільйона бактерій холери. Вони поширюються також через підвищену вологість та інтенсивні зливи.

Зараз ви читаєте новину «Епідемія холери почалася через брак туалетів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі