пʼятниця, 25 березня 2011 03:00

Екс-президент Ізраїлю сяде до в'язниці

22 березня в Ізраїлі за зґвалтування засудили до семи років ув'язнення 66-річного екс-президента Моше Кацава. Засідання проходило у Тель-Авівському окружному суді. Колишній президент має також сплатити 100 тис. шекелів штрафу — 184 тис. грн на користь постраждалих жінок.

Моше Кацав на процесі кричав і вимагав, щоб привели пресу. Засідання тривало за зачиненими дверима. Після оголошення вироку президент відмовився спілкуватися з журналістами. Адвокат Авігдор Фельдман сказав, що його клієнт збирається подавати апеляцію до верховного суду. На це має 30 днів.

— Це сумний день для держави та її жителів. Але покарання мусить знайти злочинця, — коментує прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху.

2006 року колишня помічниця Кацава заявила, що він її двічі ґвалтував, коли був міністром туризму. Тоді ж ще дві жінки звинуватили його в сексуальних домаганнях.

Президент заявив, що на нього наговорюють, і відповість за злочин, якщо прокуратура висуне офіційні звинувачення. 2007-го відкрили кримінальну справу. Кацава звинуватили у сексуальних домаганнях. Факту зґвалтування не довели.

Термін Моше Кацава на посту президента закінчився 2007-го. Главою держави став Шимон Перес. Тоді Кацав вирішив відновити репутацію. Заявив, що не винен. Почався перегляд справи. У грудні 2010-го суд визнав його винуватим у двох зґвалтуваннях і домаганнях.

— Йому цього мало. Мав би сидіти у в'язниці набагато довше. Років із 15. Проблема Ізраїлю в тому, що урядовці й політики злочинці. Майже кожен є в поліцейській базі. Один чоловік кілька років тому кинув у суддю черевик. Був незадоволений вироком. Отримав сім років в'язниці. Зате п'яний водій, який три роки тому на смерть збив 12-річну дівчинку, сплатив 250 доларів, — коментує "ГПУ" житель Тель-Авіва 27-річний Еді Радко.

Моше Кацав до політичної кар'єри був журналістом. Став депутатом 1977-го. Міністром туризму був із 1996-го по 1999-й. Одружений. Має п'ятьох дітей.

Зараз ви читаєте новину «Екс-президент Ізраїлю сяде до в'язниці ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі