середа, 14 березня 2007 16:42

Єдина Європа має два обличчя

Європейський парламент більшістю у 382 голоси ("проти" 256, утрималися 74) схвалив різко критичну доповідь про секретні польоти ЦРУ і засудив тих членів ЄС, які брали участь у цих операціях. Ідеться про практику так званих "надзвичайних затримань", винайдену Сполученими Штатами. Перші згадки про неї з"явилися в листопадовому номері газети "Вашинґтон пост" за 2005 рік.

Прийнята Європейським парламентом доповідь характеризує "надзвичайні затримання" як випадки, коли "особу, підозрювану в тероризмі, нелегально викрадають, заарештовують і/або передають офіційним особам США і/або перевозять до іншої країни для допитів, які в більшості випадків супроводжуються тюремним ув"язненням без права спілкування і тортурами".

Страсбурзький форум проголосував за резолюцію, яка викриває 14 країн — членів ЄС у причетності до таких спільних із США операцій. Серед них як ветерани ЄС, як-от: Велика Британія, Італія та Німеччина, так і новачки — Польща, Румунія, Кіпр. Тут навіть намітився "розподіл праці". Перші більше спеціалізувалися у наданні проміжних аеродромів для секретних авіарейсів ЦРУ, якими транспортували викрадених людей. Другі забезпечували таємні катівні. Інформація, вибита з в"язнів оперативниками американської розвідки, у багатьох випадках передавалася урядам європейських країн. Причому ті знали, якими методами здобуті ці відомості, але користувалися ними.

Радник британського МЗС, не названий на ім"я, заявив авторам доповіді: "Володіння інформацією, отриманою під тортурами, не є порушенням Конвенції ООН з прав людини, якщо споживач інформації прямо не брав участі в тортурах". Тим часом члени комітету Європарламенту, які готували доповідь, розкрили випадки викрадання принаймні чотирьох жителів Великої Британії. "Ми переконані, що мала місце або активна співучасть деяких європейських урядів (в операціях ЦРУ), або ці уряди дивилися на те, що відбувається, крізь пальці", — стверджує баронеса Сара Ладфорд, європарламентарій від фракції британських ліберал-демократів. Вона також зізналася, що "вкрай збентежена, як і всі, падінням репутації Сполучених Штатів".

Баронеса могла б додати, що водночас завдається серйозної шкоди і репутації об"єднаної Європи. В історії з нелегальними операціями ЦРУ Європейський Союз постає відразу в двох взаємовиключних іпостасях: проповідника європейських цінностей і інституту, нездатного у складній, нестандартній ситуації захистити ці цінності на території країн-членів.

РИА-Новости

Зараз ви читаєте новину «Єдина Європа має два обличчя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі