пʼятниця, 19 жовтня 2007 17:29

Джордж Буш підтримав Далай-ламу і розізлив Китай

Духовного лідера буддистів 72-річного Далай-ламу XIV у середу нагороджений Золотою медаллю конгресу — найвищою громадською нагородою американських законодавців.

Раніше цю відзнаку отримали Папа Римський Іван Павло II, мати Тереза, екс-президент ПАР і борець за права людини Нельсон Мандела, винахідник вакцини від поліомієліту (дитячого спинно-мозкового паралічу) Джонас Солк та співак Френк Сінатра.

У церемонії нагородження взяв участь Джордж Буш. Він першим із американських президентів публічно з"явився на одному заході з Далай-ламою, якого влада Китаю звинувачує у підбуренні сепаратистських настроїв серед населення Тибету.

Китайська влада сприйняла зустрічі американського президента з ламою порушенням норм міжнародних відносин. США звинуватили у втручанні у внутрішні справи Китаю.

Далай-лама з 1960 року живе в індійському містечку Дхарамсала, де розташована штаб-квартира тибетського уряду у вигнанні. Йому довелося залишити Тибет після провалу повстання проти Китаю 1959 року.

1989-го йому присудили Нобелівську премію миру. Тоді Далай-ламу відзначили за те, що у боротьбі за звільнення Тибету він виступає проти насильства. Це рішення не схвалив лише Китай.

Коли ламі вручили Золоту медаль Конгресу, релігійний лідер підкреслив, що не вимагає незалежності Тибету від Китаю. Він хоче лише, щоб йому надали більшу автономію.

Джордж Буш висловив сподівання, що підтримка ним Далай-лами не зіпсує стосунків США й Китаю.

Зараз ви читаєте новину «Джордж Буш підтримав Далай-ламу і розізлив Китай». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі