понеділок, 29 вересня 2008 18:08

Джеймс Аллан майже рік не бере до рук грошей

— Паперові гроші — це вульгарно, — вважає 25-річний Джеймс Аллан зі столиці Великої Британії міста Лондона. Торік у грудні він побився об заклад із друзями, що протримається рік без готівки. Мовляв, не візьме до рук жодної банкноти чи монети. Відтоді розраховується кредитними картками. Каже, у Британії можна прожити й без копійки в кишені.

Аллан купує продукти й речі в магазинах, де приймають картки. Труднощі виникають зрідка: у супермаркетах потрібно залишати монети в шафі для речей, а в пабах слід платити за вхід. У таких випадках Джеймс просить друзів зробити це за нього або йде до іншого місця.

Якось британець мав покласти на банківський рахунок 800 фунтів (майже 7200 грн) готівкою. Друзів у місті не було, тож йому довелося викликати матір із Оксфорда.

— А ще було незручно, коли виступали друзі-музиканти, — згадує Джеймс. — Після концерту глядачів попросили дати хто скільки зможе. Усі заплатили, крім мене.

Про принциповість чоловіка дізналася компанія "Віза", картками якої він користується. Нині йому надають додаткові пільги, дозволять розраховуватися карткою за дрібні покупки. Хоч зазвичай потрібно придбати товару хоча б на 10 фунтів.

Аллан збирається й надалі не використовувати готівку. Запевняє, звик настільки, що не підбирає знайдених грошей:

— Бувало, траплялися на вулиці купюри по 50 фунтів.

Зараз ви читаєте новину «Джеймс Аллан майже рік не бере до рук грошей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі