пʼятниця, 05 жовтня 2007 16:18

Дві Кореї підписали декларацію про мир

У четвер у столиці Північної Кореї Пхеньяні президент Південної Кореї Но Му Хен та лідер соціалістичної КНДР Кім Чен Ір після триденних переговорів підписали декларацію про мир та економічну співпрацю.

Документ складається з восьми пунктів. У ньому лідери двох держав закликають до припинення озброєного протистояння. Також вони заявили, що готові провести три- або чотиристоронній саміт для укладання мирного договору на постійній основі.

Формально на Корейському півострові введений воєнний стан, оскільки збройний конфлікт 1950–1953 років завершився підписанням перемир"я лише між Північною Кореєю та США.

1992 року вступив у силу договір про перемир"я, ненапад, обмін та співпрацю між двома Кореями. Незважаючи на це, стосунки на півострові залишалися напруженими.

Під час переговорів Но Му Хен та Кім Чен Ір обговорили перспективи економічної співпраці двох держав. Президент Південної Кореї раніше вже заявляв про можливість створення єдиного економічного простору з КНДР.

Південній Кореї також потрібно налагодити регулярне транспортне сполучення з північним сусідом двома залізничними гілками. Це дозволить переправляти залізницею вантажі до Росії та країн Європи. На півночі КНДР Транскорейська залізнична магістраль сполучається з Транссибірською.

У північнокорейських горах Кимгинсан уже діє курорт, збудований на гроші південних інвесторів. Південь висловив бажання і надалі розвивати подібні проекти, а також сприяти модернізації та розширенню інфраструктури КНДР.

Зараз ви читаєте новину «Дві Кореї підписали декларацію про мир». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі