четвер, 18 листопада 2010 00:15

Дружину купують за чотири корови

Африканське плем'я хімба живе на півночі Намібії. Воно скоро може зникнути. Налічує до 10 тис. людей. Розводить велику рогату худобу, кіз і овець.

— Головне багатство хімбі — корови, — каже британський учений 32-річний Міко Заук. Він вивчає це плем'я 12 років. 2008-го жив серед нього. — За чотири корови тут можна купити 12-річну дівчину. Після 16 років дівчата падають у ціні вдвічі. У середньому корова на ринку в Намібії коштує 700 доларів.

Чоловікам можна мати до чотирьох дружин.

— Старші мужчини позичають молодих дружин на ніч своїм синам. Чоловіки беруть шлюб після 30 років, хоча до того можуть мати купу дітей. Вільна любов у племені — це нормально. Всі сплять із тими, хто їм подобається. Чоловіки досить запальні. Кожен ходить із палицею. Можуть убити один одного за худобу.

Юнаки часто вибивають у нижній щелепі два або чотири зуби — щоби цілуватися було зручніше. Дівчата роблять нижче грудей численні надрізи. Коли вони загоюються, шкіра стає тонкою й чутливою.

— Дівчата хімба заплітають волосся в кіски і змащують їх вохрою та глиною. Ця зачіска — назавжди. Підлітки, у яких іще нема критичних днів, носять зроблені з мотуззя перуки. Спочатку кіски невеликі й закривають обличчя, а коли дівчина втрачає цноту, їх відкидають назад. Коли наречена переїжджає до будинку свекра, надіває спеціальний головний убір із баранячої шкури. Його опускають, коли дівчина залишає батьків, і піднімають, коли входить у новий дім. За зачіскою чоловіків теж можна дізнатися про їхній сімейний стан. Одружені носять тюрбани та хустки. По материній лінії вони успадковують велику рогату худобу, по батьковій — право користуватися землею й водою.

Представниця племені Венгапі Тійвінда, 36 років, покриває тіло сумішшю з вохри, жиру та попелу, щоб захиститися від сонця. Суміш надає її шкірі червонуватого відтінку.

— Наше плем'я ніколи не миється, але шкіра дуже гарна, навіть у старих жінок немає зморщок. Ми не носимо трусів і ніколи не прикриваємо грудей. На стегна одягаємо шкіряну пов'язку або спідницю з цапиної шкури. Наших дітей не пускають до звичайних африканських шкіл, бо вони голі.

Діти для хімба — це щастя. Що їх більше в сім'ї, то краще.

— Новонародженим одягаємо перлове намисто, а старші дітлахи носять браслети з міді, оздоблені мушлями, — пояснює Венгапі. — Багачки цілий день дбають про себе, плетуть браслети на руки, ноги, шию, товсті обручі на талію. Бідні жінки часто виконують важчу роботу, ніж чоловіки: носять воду в село і зводять хати. Жінки доять корів, але не вживають кислого молока. Це чоловічий напій, він символізує сім'я. На сніданок випивають чашку чаю з молоком. Родина місяць може їсти впольовану батьком антилопу. Молоко і масло міняють на горіхи та їстівні плоди. На роботу бідні до багатих наймаються за миску їжі.

Конусоподібні будинки хімба споруджують із молодих дерев, які потім покривають грязюкою і гноєм. Вірять, що це відлякує хвороби та злих духів.

У 1980-х плем'я мало не вимерло з голоду. Через посуху загинули 90% великої рогатої худоби.

Зараз ви читаєте новину «Дружину купують за чотири корови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі