пʼятниця, 18 липня 2008 17:52

Доктор Смерть переховується в Чилі

  Аріберт Хайм на прізвисько Доктор Смерть під час Другої світової війни убивав у концтаборі по кілька людей на день. Вірогідно, він досі живий та переховується в чилійському місті Барілоче
Аріберт Хайм на прізвисько Доктор Смерть під час Другої світової війни убивав у концтаборі по кілька людей на день. Вірогідно, він досі живий та переховується в чилійському місті Барілоче

Австрієць Аріберт Хайм убив понад тисячу людей. Під час Другої світової війни він працював лікарем у концентраційному таборі Маутхаузен, де й отримав від полонених прізвисько Доктор Смерть. Хайм — перший у списку нацистів, які втекли від правосуддя. 9 липня стало відомо, що 94-річний Доктор Смерть переховується в Чилі. За тиждень з"явилася точніша інформація: Хайм імовірно живе у чилійській провінції Патагонія, в місті Барілоче.

Про це заявив Іфраїм Зурофф, голова ізраїльського Центру пошуку нацистських злочинців ім. Симона Візенталя. Зурофф за результативну допомогу у пошуку Доктора Смерть пропонує $495 тис.

Аріберт Хайм народився 1914 року в місті Бад Радкерсбург, яке тоді входило до складу Австро-Угорської імперії. Його батько був поліцейським, а мати — домогосподаркою. Аріберт навчався медицини у Відні. Навесні 1940-го пішов на службу в СС. За рік працював у Маутхаузені.

Хайм убивав у концтаборі по кілька людей на день. Найбільше його цікавило: де межа болю, який може витерпіти людина. Аби з"ясувати це, він вирізав внутрішні органи в"язнів без анестезії, робив прямі ін"єкції бензину, води або отрути в серце. Усе побачене детально описував у щоденнику.

Робочий кабінет Доктора Смерть та кімнати вдома прикрашали ампутовані частини тіл. Він користувався лампою з абажуром, обтягнутим людською шкірою.

Після завершення Другої світової Хайма заарештували американці, однак потім відпустили. Нібито проти нього не було переконливих свідчень. До 1962 року він під чужим іменем працював гінекологом у німецькому місті Баден-Баден, де зажив слави чудового лікаря. Як тільки з"ясували його справжнє ім"я — утік із країни.

Зурофф упевнений, що його 63-річна донька Вальтруда Діхарс знає, де живе батько. Вона живе в місті Пуерто Монт у Патагонії. 1993-го вона заявила, що ніколи не бачила Хайма. Але чула від матері, що він помер від запалення легенів.

У Центрі ім. Симона Візенталя їй не повірили з двох причин. По-перше, Вальтруда не надала жодного документа, який засвідчував би смерть її батька. По-друге, в одному з німецьких банків є рахунок на ім"я Аріберта Хайма. На ньому лежить $1,6 млн.

Останнє фото Доктора Смерть датується 1959 роком. Колеги Іфраїма Зуроффа розробили декілька можливих варіантів нинішнього вигляду Хайма. Особливі прикмети лікаря — шрам на правій щоці та високий зріст — майже 1,90 м.

Крім доньки, у Хайма є двоє синів. Обидва живуть у Баден-Бадені. Там же мешкає і їхня мати — Ґертруда Бьозер.

Зараз ви читаєте новину «Доктор Смерть переховується в Чилі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі