четвер, 17 травня 2007 18:12

До триденного саміту охорона готувалася два роки

На початку червня в німецькому містечку Хайліґендам на балтійському узбережжі пройде триденний саміт G8 — великої вісімки. Поліція готується до нього вже другий рік.

Навколо курорту звели металеву огорожу з колючим дротом довжиною 12 км і заввишки 2,5 м. Із 500 т сталі, які пішли на стіну, можна збудувати корабель. Вартість стіни — 12 млн євро. Загалом на всі заходи безпеки витратили близько 100 млн євро.

Місцеві рибалки й жителі навколишніх містечок скаржаться на даремні витрати.

— Коли в регіоні один із найвищих рівнів безробіття і зменшують соціальні виплати, навіщо викидати такі шалені гроші, — каже один із рибалок. — Лише на ремонт готелю, де зупиняться делегати саміту, виділили 200 млн євро.

Cаміт G8 — це зустріч глав Франції, Німеччини, Італії, Великої Британії, Японії, США, Канади й Росії. Ці країни контролюють 65% світової економіки. На зустрічах шукають шляхи виходу з різних глобальних проблем. Опоненти щорічних з"їздів вісімки стверджують, що на саміті вирішують проблеми не глобальні, а лише ті, які стосуються інтересів найбільших компаній.

Так, зокрема, на саміті 2005 року постановили до 2010-го виділити на боротьбу з бідністю в Африці $50 млрд. Проте на сьогодні африканські країни отримали лише десяту частку обіцяної суми.

Посилені засоби безпеки повинні убезпечити делегатів саміту від учасників акцій протесту. Поліція очікує, що попід парканом протягом трьох днів зустрічі зберуться до 100 тис. опонентів. Для охорони території використають 16 тис. поліцейських зі спецпідрозділів і понад тисячу військових.

Організатори акцій протесту теж готуються до саміту вже другий рік. Планують концерти, організовують місця проживання. Перед поліцейськими тренують штурм охорони.

Як правоохоронці, так і опоненти саміту проводять зустрічі з місцевими жителями. До поліцейських приходить більше людей. Їм розповідають про можливі акти насильства й вандалізму. Радять, як захистити вікна будинків і магазинів від каміння та газони від сечі. Багато селян обгородили обійстя вищими парканами.

Саміт пройде 6–8 червня. Наприкінці минулорічної зустрічі канцлер Німеччини Ангела Меркель, яка цього року головує на з"їзді, сказала, що тему наступного саміту ще не обрали. Говорила, що пріоритетним буде питання боротьби з бідністю у світі.

Зараз ви читаєте новину «До триденного саміту охорона готувалася два роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі