пʼятниця, 21 грудня 2007 18:30

До Ірану пустять першого західного співака

До Ірану пустять першого західного співака

Улітку наступного року в столиці Ірану Тегерані виступить ірландський співак 59-річний Кріс де Бург. Він буде першим західним виконавцем, який відвідає цю країну після ісламської революції 1979 року.

На 12-тисячному стадіоні "Дерахшан" де Бург співатиме з місцевою поп-групою "Аріан". Спеціально до цих гастролей музиканти спільно записали пісні "Слова, я вас люблю" та "Мелодія миру".

В Ірані діє жорстка цензура на кіно й музику неісламських країн. Перед тим як потрапити в теле- чи радіоефір, усі твори розглядають у Раді культурної революції. На цю організацію покладенні обов"язки слідкувати за змістом фільмів, серіалів, музичних творів для підтримки духовності й викорінення непристойності та насильства.

Найвідомішим хітом Кріса де Бурга є лірична рок-балада "Леді в червоному", написана співаком 21 рік тому. Іранська цензура розглянула тексти його пісень і не знайшла в них нічого, що суперечить ісламським цінностям. Не дозволять ірландцю виконати лише його "Стриптизерку Патрисію".

Незважаючи на офіційну заборону, західна музика все одно популярна в Ірані. Бо більшість населення країни — це особи до 30 років. Лише протягом грудня влада Тегерана закрила 24 інтернет-кафе. Всесвітня мережа залишається єдиним не перевіреним цензурою джерелом інформації в Ірані.

Три роки тому в країні вперше офіційно вийшла збірка кращих пісень британського рок-гурту "Квін". До неї додавався буклет із перекладом на перську й поясненням змісту. Автори додатку розповідають, що, наприклад, у пісні "Богемська рапсодія" йдеться про молодика, який випадково вбив людину і — як Фауст — продав душу дияволу. У ніч перед стратою він закликав бога арабською й так урятував свою душу.

Зараз ви читаєте новину «До Ірану пустять першого західного співака». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі