неділя, 25 березня 2007 17:02

Дискотека до 50-річчя ЄС коштувала два мільйони доларів

Минулої неділі на вулицях Данії роздавали булочки. В парках Естонії саджали дерева, а в кінотеатрах Франції показували романтичні фільми. Так ці країни відзначали 50 років від дня заснування Європейського Союзу.

25 березня 1957 року Франція, Західна Німеччина, Італія, Бельгія, Нідерланди та Люксембург підписали Римський договір про створення Європейського економічного співтовариства. Так передбачалося ліквідувати всі національні бар"єри на шляху вільного руху товарів, послуг, капіталів та робочої сили між країнами-учасницями.

До святкування річниці Європейський Союз почав готуватися за рік. Провели конкурс на кращий святковий логотип. Художники та дизайнери країн-членів ЄС надіслали 1701 пропозицію. Найкращою експерти визнали роботу 23-річного польського студента Шимона Скрипчака з Познані. Він написав літерами різних кольорів і розмірів вислів "Разом із 1957 року".

За перемогу полякові дали шість тисяч євро (40 тис. грн.) Проте радів він із цього недовго. Після церемонії нагородження роботу розкритикували, бо вона зроблена лише англійською. Нині Шимов створює логотип офіційними мовами всіх країн-членів ЄС.

Сьогодні Євросоюз об"єднує 27 країн, в яких проживають 493 млн людей. 1 січня 2007 року новими членами європейської спільноти стали Румунія й Болгарія. Проти цього висловлювалася майже половина європейців.

Минулої неділі ці країни також святкували — проводили дебати на тему ЄС. Схожі заходи відбулися ще в 6 державах. Так, в Іспанії студенти склали великий пазл, у Словенії влаштували показовий стрибок парашутистів, а британці грали в футбол. У Берліні влаштували вуличну дискотеку з безкоштовним пивом та сосисками. Електронну музику крутили 27 діджеїв.

Спочатку вуличні танці планували організувати в усіх країнах-членах ЄС. Проте організатори злякалися висміювань. Тому танцювали лише в Німеччині, оскільки цього року вона головує в Європейській Раді. Святкова дискотека коштувала близько $2 млн.

Зараз ви читаєте новину «Дискотека до 50-річчя ЄС коштувала два мільйони доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі