середа, 09 травня 2007 16:42

Директора сільської школи оштрафували за піратський "Віндовс"

Торік у школі російського села Сєпич працівники прокуратури знайшли на комп"ютерах неліцензійне програмне забезпечення. Проти директора школи, 40-річного Олександра Поносова, відкрили судову справу.

Його звинуватили в порушенні авторських прав. Директор установив на комп"ютері для учнів піратську версію операційної системи "Віндовс" і таким чином, начебто, завдав компанії "Майкрософт" збитків на 226 тис. рублів (44 тис. грн.). Поносову загрожувало до 5 років ув"язнення.

Масштабна кампанія на його захист почалася, коли про справу дізналися журналісти. Колишній президент СРСР Михайло Горбачов і депутат Держдуми Олександр Лебедєв написали відкритого листа власникові компанії Біллу Ґейтсу.

Політики пояснювали, що вчителеві, який "присвятив життя вихованню дітей і який отримує за свою роботу досить скромну винагороду", загрожує в"язниця "у сибірських таборах". Він начебто придбав комп"ютери з уже встановленими піратськими програмами.

Керівництво "Майкрософт" пояснило, що позову не подавало. Мовляв, проти директора Поносова розслідування розпочала російська прокуратура.

Про справу сільського вчителя висловився навіть президент Володимир Путін, 54 роки. Він заявив, що потрібно карати не тих, хто купує піратську продукцію, а тих, хто її виготовляє і продає.

— Хватать человека за то, что он купил компьютер, и угрожать ему тюрьмой — это чушь собачья, — запевняє Путін.

Днями Поносова визнали винним і присудили виплатити 5 тис. рублів штрафу (979 грн.). Він планує подавати апеляцію.

Піратські комп"ютерні програми, аудіо- та відеозаписи в російських містах, так само, як і в Україні, можна придбати на вуличних розкладках. 70% продукції тут є неліцензійною.

Зараз ви читаєте новину «Директора сільської школи оштрафували за піратський "Віндовс"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі