понеділок, 02 червня 2008 17:03

Діана Оделл усе життя провела в залізній капсулі

  Діана Орделл під час святкування 60-річчя. За межами апарата залишалася тільки її голова
Діана Орделл під час святкування 60-річчя. За межами апарата залишалася тільки її голова

61-річна Діана Оделл із американського міста Джексон, штат Теннессі, померла в металевому апараті штучного дихання. У ньому жінка пролежала майже 60 років. Діана перестала дихати після того, як під час грози дерево обірвало лінію електропередач стався збій в електропостачанні й апарат на кілька хвилин зупинився.

Оделл вимушена була лягти в капсулу в 3 роки. Тоді вона захворіла на поліомієліт — гостре інфекційне захворювання, яке викликає спинномозковий параліч. У дівчинки паралізувало легені.

У герметичному апараті довжиною трохи більше 2 м тиск то зменшується, то збільшується. Таким чином повітря накопичується в легенях і виходить із них. Апарат винайшли 1928 року. У 1950-х створили вакцину від поліомієліту та нову модель апарату, який пацієнт може носити з собою. Однак Діана не могла користуватися ним — за роки в залізній капсулі в неї деформувався хребет.

Над апаратом, що стояв у Діани вдома, повісили дзеркало. Жінка могла бачити себе та інших людей. Поруч висів телевізор. Діані допомагали вчитися. Вона закінчила школу та інститут. Пізніше за допомогою комп"ютерної програми, яка зчитує голос, вона написала книгу для дітей.

За Діаною Оделл все життя доглядали батьки та інші родичі. Кажуть, в останні місяці життя вона була надто слабкою. Повторювала, що її надихає приклад людей, які вміють боротися за своє життя.

— Ти здатен робити неймовірні речі, якщо бачиш, як із подібними проблемами справляються інші люди, — говорила Діана.

Зараз ви читаєте новину «Діана Оделл усе життя провела в залізній капсулі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі