четвер, 05 червня 2008 18:50

Чоловік став жінкою і вдруге побрався з дружиною

  Письменниця Джен Морріс до 1972 року була журналістом Джеймсом Моррісом
Письменниця Джен Морріс до 1972 року була журналістом Джеймсом Моррісом

82-річний Джеймс Морріс  із дельського міста Пуллхей майже 60 років прожив із дружиною Елізабет Такнісс. 1972 року він змінив стать, став Джен Морріс і розлучився з нею — одностатеві шлюби були заборонені в Британії. Нещодавно вони вдруге побралися.

Молодий журналіст та донька цейлонського плантатора одружилися 1949 року. Джеймс працював у найкращих британських газетах, їздив у експедиції. Писав історичні книги, есе та новели. Тим часом Елізабет виховувала дітей. Про Джеймсове бажання змінити стать вона знала завжди, і це ніколи її не лякало.

1972 року Морріс розлучився і поїхав до Марокко робити операцію зі зміни статі. Він почав пити жіночі гормони, в нього перестало рости волосся на обличчі й змінився голос. Лікарі попереджали, що після операції повністю змінюється особистість і він може втратити письменницький талант. Проте Морріс зважився і в Британію повернувся жінкою.

Із Елізабет вони продовжували жити як подружжя. Юристам та новим знайомим Джен представляла дружину як братову.

Ще чоловіком, 1953 року Морріс їздив у експедицію з британським альпіністом, який першим дістався вершини Евересту. Новину про підкорення найвищої гори світу він повідомив у день коронації Єлизавети ІІ. Пізніше під час зустрічі з королевою Джен запитала, чи вона пам"ятає той день.

— Королева відповіла, що все пам"ятає. Однак коли я сказала, що новину передала саме я, очі її похолоднішали, — розповідає Морріс. — Мені стало її навіть шкода, бо вона не знала, як реагувати. Вона думала, що новину передав молодий журналіст. А тепер перед нею сиділа сива жінка.

2005 року в Британії дозволили одностатеві шлюби, і минулого місяця Елізабет і Джен офіційно задекларували свої стосунки.

— Я дала подружні клятви ще 59 років тому і досі їх дотримую, — каже Елізабет Морріс.

Зараз ви читаєте новину «Чоловік став жінкою і вдруге побрався з дружиною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі