середа, 03 листопада 2010 07:45

Чилійці на цвинтарі розстеляють постіль

Автор: фото: REUTERS/Mariana Bazo
  Жінка прикрашає квітами могилу померлого родича
Жінка прикрашає квітами могилу померлого родича

Із 31 жовтня по 2 листопада у різних країнах поминають померлих. У Латинській Америці, за традицією ацтеків, проводять Дні мертвих.

1 листопада у Чилі згадують святих, наступного дня — покійних. 2 листопада в країні вихідний. Люди збираються на кладовищах, моляться, розповідають анекдоти, танцюють та співають. Оплакувати померлих не заведено.

— Цвинтарі Сантьяго у цей час — це щось неймовірне, — каже турист Кейт Дженкінс. — Архітектурна оздоба склепів підсвічується свічками, які горять усю ніч. На могили приносять оранжеві вінки з календул. Продають рожеву та білу солодку вату.

Чилійське свято нерідко плутають із Днем усіх святих, який відзначають у багатьох країнах. Обряди чилійців відрізняються від американського та європейського свята Гелловін. За традицією предків, Дні мертвих у Чилі присвячені потойбічній богині ацтеків Міктекасіуатль. Ритуали проводять понад 3 тис. років. Люди приносять улюблену їжу та напої померлих, речі, що про них нагадують. На дитячі могили кладуть іграшки, зазвичай — фігурки янголів. Також на кладовищі чилійці розстеляють постіль, щоб душі мертвих могли спочити і продовжити свій шлях.

Щоосені в Чилі з'являються королівські метелики. Місцеві вважають, що це душі прилітають на свято з потойбіччя.

Зараз ви читаєте новину «Чилійці на цвинтарі розстеляють постіль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі