понеділок, 12 травня 2008 17:45

Через виверження вулкана відмінили авіарейси

У чилійському місті Есквель, що за 700 км від столиці Сантьяго, почалося виверження вулкана Чайтен. Він був неактивний майже 400 років.

Вулкан активізувався минулого тижня. З кратера кілька днів йшов попіл. Над містом стояла густа завіса, вулиці й будинки вкрилися товстим шаром пилу. Людей просили одягати респіраторні пов"язки й не вживати воду з-під крана. Всі водойми міста були вкриті золою.

В атмосферу потрапило стільки вулканічного попелу, що у сусідній Аргентині довелося закрити школи й відмінити авіарейси. Тепер із Чайтена, висота якого перевищує 1,2 км, виходить розжарена лава. Майже 5 тис. місцевих жителів евакуювали. Деякі вважають, що покинули домівки назавжди.

Гірська частина Південної Америки, в тому числі територія Чилі, частина сусідніх Перу та Болівії, знаходяться в зоні сейсмічної активності. Землетруси та виверження вулканів тут — нерідкість. Кілька місяців тому в Чилі активізувався вулкан Льяйма висотою 3125 м. Влада евакуювала з національного парку біля вулкана кілька сотень туристів. Вони зустрічали там Новий рік.

Зараз ви читаєте новину «Через виверження вулкана відмінили авіарейси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі