пʼятниця, 11 січня 2008 15:40

Через страйк іспанки не роблять абортів

Близько 2 тис. іспанських жінок протягом цього тижня не змогли перервати вагітність через загальнонаціональний страйк приватних клінік. Там роблять близько 100 тис. абортів на рік — майже всі у країні.

Лікарі почали страйкувати після передноворічного поліцейського рейду. Його ініціювали опозиційні організації, які підтримують позицію римо-католицької церкви щодо абортів. Ватикан засуджує штучне переривання вагітності.

— Фахівці, які працюють у сфері охорони здоров"я, зазнали гонінь та приниження, — каже директор Асоціації акредитованих клінік з переривання вагітності Сантьяго Барамбіо. — Ми почуваємося так, ніби нас цькують, хоча ми діємо в рамках закону. Так само почуваються й жінки, які звертаються до нас.

За іспанськими законами, аборт можна зробити протягом перших 12 тижнів вагітності, якщо жінку зґвалтували. Якщо плід розвивається неправильно і новонароджений матиме тяжкі вади, то перервати таку вагітність дозволяється до 22-го тижня. Коли народження дитини загрожує життю жінки, то аборт можна робити на будь-якому терміні вагітності. Відповідний закон ухвалили в Іспанії 1985 року. До того розповсюдження контрацептивів та проведення абортів було злочином.

— Уже 2008 рік, і суспільство сильно змінилося з 1985-го. Я вважаю, що переривання вагітності має здійснюватися вільно й останнє слово має бути за жінкою, більше ні за ким, —  говорить власник приватної клініки абортів доктор Роланд Ледея.

У результаті перевірок іще восени правоохоронці арештували доктора Карлоса Моріна — мільйонера з Перу, який володів двома клініками в Барселоні. Ще два заклади тимчасово закрили. В одному знайшли спеціально розроблену машину, яка знищує плід і спускає його в громадську каналізацію.

Зараз ви читаєте новину «Через страйк іспанки не роблять абортів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі